Anti-Microsoft lobby verenigd

Concurrenten van Microsoft hebben zich onder leiding van ex-president kandidaat Bob Dole en ex-rechter Robert Bork verenigd en georganiseerd in Procomp (Project to Promote Competition and Innovation in the Digital Age).

Procomp gaat actief lobbyen in het Amerikaanse Congres en proberen het ministerie van Justitie te bewegen een nieuwe concurrentiezaak tegen Microsoft te beginnen die verder gaat dan de lopende rechtszaak. Procomp zag het levenslicht één dag voor een hoorzitting van het Amerikaanse Hof van Beroep waarin Microsoft de geldigheid van een rechterlijke uitspraak zal aanvechten. De koppelverkoop en technische integratie van Windows 98 en Internet Explorer staat ter discussie.
Procomp wil de concurrentiezaak echter in breder perspectief plaatsen. De pressiegroep meent Microsofts agressieve prijsstrategie, beperkende overeenkomsten met PC-leveranciers en de moeilijkheden die het bedrijf veroorzaakt om browsers van concurrenten te installeren onderzocht moeten worden. "Door alles te domineren wat in de gebruiksinterface gebeurd, controleert Microsoft de toegang tot de explosief toenemende informatie en dienstverlening op Internet", aldus de republikein Dole. "Microsoft mag dan misschien legaal een monopoliepositie hebben verworven, maar het mag deze positie niet gebruiken om zijn concurrenten uit te schakelen en innovaties af te remmen."
Prominente leden van Procomp zijn Netscape, Sun en Oracle - alle bekende aartsvijanden van Microsoft in de strijd rond Java. IBM is de opvallende afwezige in dit rijtje. De hechte alliantie van bedrijven rond Sun, waar ook IBM altijd actief in was, naast Oracle en Netscape, begint barsten te vertonen. Toen Oracle vorige week de ontwikkeling van zijn eigen Java Virtual Machine bekendmaakte, was IBM de enige die kritiek leverde. Naast IT-bedrijven hebben ook grote gebruikersorganisaties zich bij Procomp aangesloten, zoals Sabre, dat een automatische ticketreserveringssysteem exploiteert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.