Freeware wil ook commercieel worden

Een groep van elf leveranciers van freeware (gratis software) is vorige week bijeengekomen op de Freeware Summit om meer commerciële steun te krijgen voor open source software.

Onder de deelnemers aan de bijeenkomst bevonden zich Netscape Communications, Linus Torvalds (de schepper van het besturingssysteem Linux), Guido van Rossum (die de scripttaal Python heeft geschreven) en Phil Zimmerman (de uitvinder van versleutelingssoftware Pretty Good Privacy, dat in een pakket wordt verkocht door Network Associates).
De verschillende organisaties en individuen hebben elkaar toegezegd meer samen te werken. Tijdens de Freeware Summit in Palo Alto zijn technische en zakelijke strategieën en ervaringen uitgewisseld. Ook onderzochten de aanwezigen de mogelijkheid om geld te verdienen aan freeware, bijvoorbeeld door het tegen betaling leveren van toegevoegde waarde aan een product. Dit gebeurt al enige tijd met ondermeer Linux, dat door diverse bedrijven op CD-roms wordt verkocht.
"Het is een mythe datopen source en kapitalisme niet samen gaan. Dat kan namelijk wel", zei Eric Allman, de maker van het gratis programma Sendmail, dat het merendeel van het e-mail-verkeer op Internet dirigeert. Tim O'Reilly, directeur van computer-uitgever O'Reilly and Associates, tevens sponsor van het Summit, zei dat producten die gebaseerd zijn op open broncode domineren op Internet. Dit zakenmodel krijgt meer aandacht sinds eind vorige maand, toen Netscape begon met het weggeven van de broncode van zijn Communicator Web-client.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.