Intel en HP werken aan opvolger Merced

Intel en Hewlett-Packard werken al aan een robuustere opvolger van de 64-bit Merced-processor. Deze tweede chip in de reeks processoren op basis van de 64-bit-architectuur (IA-64) draagt de codenaam McKinley en zou in het jaar 2001 beschikbaar komen.

Dit blijkt uit uitgelekte berichten van HP, dat nu ook zou meewerken aan het ontwikkelen van de processor zelf. HP is tot nog toe alleen betrokken geweest bij het ontwerp van de onderliggende architectuur voor de Merced, en niet bij de ontwikkeling van de processor.
Naar verwachting draait de eerste McKinley-chip op een kloksnelheid van 1000 megahertz en is deze, net zoals de Merced, aanvankelijk bedoeld voor zware servers en werkstations. Analisten en anonieme bronnen bij Intel beweren dat dit de processor zal zijn die voor de PC-chipfabrikant de weg opent naar zeer zware computeromgevingen. De Merced, met een geschatte kloksnelheid vanaf 600 MHz, wordt de eerste stap in die richting. Analisten menen dat dit Intel op hetzelfde niveau brengt als andere 64-bit-producenten, zoals Digital met zijn Alpha. Het blijft echter nog afwachten hoe de toekomstige 64-bit Intel-systemen presteren ten opzichte van de bestaande Digital Alpha- en Sun Sparc-servers.
Tegen de tijd dat McKinley verschijnt, heeft Intel meer ervaring opgedaan met 64-bit processoren. Het verzorgt bijvoorbeeld sinds vorig jaar de productie van DEC's Alpha-chips. Bovendien kan de markt dan veel rustiger zijn wat concurrentie betreft, zo meent analist Linley Gwennap van het Microprocessor Forum. "De mogelijkheid bestaat dat zowel HP als Digital hun eigen 64-bit processoren minder nadruk geven of zelfs schrappen ten gunste van de Merced", zegt Gwennap. HP geeft openlijk toe dat het op de lange termijn zijn PA-Risc-processoren wil laten opgaan in de samen met Intel ontwikkelde IA-64.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.