IBM voert Cmos-mainframes op

IBM kondigt begin mei de volgende generatie, G5, van zijn Cmos-mainframes aan. Deze bieden een prestatieverhoging van de huidige 450 Mips (miljoen instructies per seconde) naar 800 tot 850 Mips. De leverancier verlegt deze grenzen begin volgend jaar alweer met de overstap naar nieuwe Cmos-chipsets, die gebaseerd zijn op koper.

De eerste koper-chips zouden een extra 400 Mips bieden. Daardoor zouden IBM's Cmos-mainframes tegen het eind van het derde kwartaal 1200 Mips kunnen halen. Volgens analisten is de volgende logische stap voor IBM het overhevelen van deze snelle chip-technologie naar zijn AS/400- en RS/6000-servers. Dit zal aanzienlijke gevolgen hebben in de markt voor zware en middelzware servers.
De aankondiging van de G5-systemen in mei is de eerste significante prestatie-sprong voor IBM mainframes in vier jaar. De G5-machines zullen Amdahl van de eerste plaats voor Cmos-mainframes stoten. De Millennium Global Server van Amdahl met twaalf processoren biedt nu een prestatieplafond van 686 Mips en is momenteel de snelste computer in zijn klasse. Naar verwachting zal Amdahl terugslaan met nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten. Deze fabrikant introduceerde bijvoorbeeld partitionering voor mainframes (MDF) lang voor IBM dat deed. Dit bleek zo populair te zijn dat IBM een eigen partitioneringsfunctie ontwikkelde, PR/SM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.