Rechter keurt kosten domeinnaam deels af

Een deel van de vergoeding die Internet-domeinnaambeheerder Network Solutions (NSI) incasseert voor het registreren van Internet-namen is nu tot een illegale belasting benoemd.

Dit besloot rechter Thomas Hogan in een rechtszaak tegen Network Solutions, die het register beheert, en de National Science Foundation (NSF), die NSI dat recht verleende voor een periode van vijf jaar.
Sinds september 1995 hebben NSI en de NSF dertig dollar opzij gezet van de honderd dollar die de registratie van elke .com-, .net- en .org-naam kost. Dit bedrag is bestemd voor de ontwikkeling van de infrastructuur van Internet. Het is in een potje gestort dat inmiddels ruim vijftig miljoen dollar bevat. Rechter Hogan oordeelt dat de extra belasting in strijd is met de grondwet, omdat deze niet is ingesteld door het Congres, maar door de NSF zelf. De rechter beveelt de schuldige organisaties voorlopig nog niet om het geld terug te geven. Hij wil eerst bepalen of de aanklacht van advocaat William Bode, die de rechtszaak aanspande, geldig is voor collectieve toepassing.
Bode verwacht dat het collectiviceringsproces tussen de drie en zes maanden zal duren. Indien Hogan beslist dat het hier om een rechtszaak namens derden gaat, krijgt elk bedrijf dat sinds 1995 een domeinnaam heeft laten registreren die dertig dollar terug. Dit omvat ook de kosten van een eventuele verlenging van het registratie-contract.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.