Intel laat producent 3D-chips vallen

Intel trekt zijn investeringen terug uit 3Dfx Interactive, een fabrikant van grafische chips voor driedimensionale beelden. Hiermee maakt de processorgigant gebruik van 3Dfx' recente beslissing om voor de tweede maal aandelen publiekelijk uit te geven.

De grafische chipfirma openbaarde dit besluit op dezelfde dag dat Intel zijn eigen grafische chip lanceerde, de Auburn i740. Deze gespecialiseerde processor is door Intel ontwikkeld in samenwerking met Real 3D.
Intel kocht in november 1996 5,3 procent van de uitstaande 3Dfx-aandelen en sloot daarmee een overeenkomst om een vroege versie van de Glide 3D-api (application program interface) in licentie te nemen. Hierbij verkreeg Intel ook de optie om toekomstige versies te gebruiken. Tot nog toe is het bedrijf daar niet op in gegaan. Op 12 februari besloot Intel om zijn 666.667 aandelen van de hand te doen. De dag daarvoor diende 3Dfx een verzoek in bij de Amerikaanse handelscommissie om 2,3 miljoen aandelen te mogen verkopen op de openbare markt.
Inmiddels heeft de kleinere chipfirma de aanvraag gewijzigd naar 2,9 miljoen aandelen. Dit in navolging van Intels voornemen en de onafhankelijke beslissing van Chase Ventures om 22 procent van zijn aandeel in 3Dfx te verkopen. De totale verkoop van 3Dfx-aandelen zou het bedrijf volgens de koers van afgelopen donderdag ruim 67 miljoen dollar opleveren. Woordvoerder Steve Schick van 3Dfx meent dat het besluit van Intel niet belangwekkend is. De hele keten van gebeurtenissen noemt hij 'toeval'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.