IT-branche in VS voert salarisoorlog

In de Verenigde Staten zijn bedrijven begonnen aan een salarisoorlog om automatiseerders binnen te halen. Bijna de helft van de Amerikaanse bedrijven betaalt hogere salarissen aan IT-professionals dan aan werknemers in vergelijkbare niet-technische beroepen.

Ongeveer 33 procent van deze bedrijven geeft aan dat de IT-salarissen tussen de 10 en 20 procent hoger liggen. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Meta Group.
"Voor de komende drie jaar verwacht ik een loonstijging van 20 procent per jaar", licht analiste Kerriann Vogel toe. "De krapte op de arbeidsmarkt heeft veel paniek veroorzaakt onder de ondernemingen." In Nederland is vooralsnog geen sprake van een loongolf. De grote bedrijven hebben een herenakkoord gesloten om de salarisstijging binnen de perken te houden.
De loonstrijd heeft een grote weerslag op de financiële middelen. Veel werkgevers bezuinigen daardoor op scholing. "Minder trainen zal een weerslag hebben op de productiviteit", aldus Vogel. Ze raadt medewerkers aan zelf te investeren in opleiding. "Bedrijven gaan waarschijnlijk alleen de mensen trainen die ze willen houden. Om ervoor te zorgen dat ze na 2000 niet buiten de boot vallen, moeten de overige medewerkers zelf hun opleidingen verzorgen."
Vogel verwacht dat veel automatiseerders in het nieuwe millennium een nieuwe baan moeten zoeken. Veel ondernemingen denken daarentegen na de eeuwwisseling projecten te starten die ze nu niet aankunnen vanwege het 2000-probleem. Deze bedrijven menen dat er dan weer genoeg werkgelegenheid zal zijn. Vogel deelt deze mening ten dele. Ze is bang dat veel ondernemingen teveel geld uitgeven aan het 2000-probleem om op grote schaal nieuwe projecten te starten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.