Oracle: 'Rechter moet Microsoft stoppen'

"Oracle is als concurrent niet onbevooroordeeld in de anti-monopolierechtszaak tegen Microsoft.

Maar we juichen het toe als er maatregelen genomen worden tegen een bedrijf dat zijn monopoliepositie gebruikt om andere bedrijven van de markt te drukken." Jeff Henley, financieel directeur van Oracle, verwacht op korte termijn geen oplossing. "Microsoft mag niet gestraft worden omdat ze succesvol zijn."
Henley toerde door Europa om klanten en medewerkers te ontmoeten. Hij noemt Netscape het beste voorbeeld van een bedrijf dat genekt wordt door Microsoft. Begonnen zonder middelen stond Netscape als klein bedrijf aan de wieg van de Internet-revolutie. Nu denken analisten dat 1998 wel eens het laatste jaar voor dit bedrijf kan zijn. Henley: "Gates heeft tweeduizend ontwikkelaars ingezet om een browser te ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat dat in strijd is met de geest van de concurrentiewetgeving."
Oracle is één van de aanvoerders van de anti-Microsoft-lobby. Het presenteerde over het afgelopen fiscale derde kwartaal goede cijfers (1,75 miljard dollar omzet, 215 miljoen winst), nadat het tweede kwartaal teleurstellend was (1,61 miljard dollar omzet, 187 miljoen winst). Ook de koers van het aandeel is weer op peil.
Oracle probeert af te komen van het imago dat het puur een databaseleverancier is. De database-activiteiten vormen de basis van de omzet en het gezicht van het bedrijf. "De databasemarkt is niet verzadigd, maar is ook niet meer een enorme groeimarkt", aldus Henley. Hij verwacht dat objectrelationele databases de marktgroei nog wel zullen aanjagen. Rond de jaarwisseling komt versie 8.1 van Oracle's database, die steeds meer objecttechnologie en Java bevat.
Het belang van erp-software voor de omzet groeit. Oracle opereert tot nu toe vrij onopvallend op deze markt, waarop het de tweede positie inneemt. De erp-activiteiten zorgen voor 1,5 miljard dollar omzet per jaar. Oracle groeit echter minder hard en wisselvalliger dan Baan, SAP en Peoplesoft. Henley meent dat zijn bedrijf over de afgelopen drie jaar al sneller is gegroeid dan SAP. Om de toekomstige omzet zeker te stellen, zijn diverse maatregelen genomen. De erp-activiteiten zijn intern gereorganiseerd en topman Larry Ellison gaat zich persoonlijk bemoeien met de ontwikkeling en marketing van erp-software.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.