Java Lobby verklaart Microsoft de oorlog

De internationale Java-ontwikkelaarsgroep Java Lobby heeft de oorlog verklaard aan Microsoft. Aanleiding voor deze verhevigde vijandelijkheid is de lancering van de eerste bèta-versie van Microsofts Visual J++ 6.0. Dit ontwikkelaarspakket volgt niet alle elementen van de nieuwste specificatie voor '100 procent puur Java'.

De Java Lobby, samen met Sun Microsystems, beschuldigt Bill Gates' bedrijf nu van 'Java-kaping'. "Het is duidelijk: als Microsoft Java niet kan controleren of bezitten, zal het doen wat het kan om Java te vernietigen. Er is geen enkele kans dat het zal inbinden", stelt Java Lobby-lid Rick Ross. "We moeten nu accepteren dat we verwikkeld zijn in een oorlog met Microsoft." De groep positioneert zichzelf als de vrijheidsstrijder die het opneemt tegen Microsofts monopolistische praktijken.
De Java Lobby bereidt een petitie voor en overweegt juridische stappen. Microsoft geeft ondertussen zelf toe dat het Java wil verbinden aan zijn besturingssysteem Windows. De redenatie hierachter betreft de optimalisatie van Java-applicaties. Hiervoor biedt Microsoft in versie 6.0 van zijn Visual J++ ondermeer speciale Windows Foundation Classes en J/Direct-interfaces om specifieke 32-bits Windows-code aan te roepen. Overigens is de nu gelanceerde bèta van Visual J++ eigenlijk versie 2.0. Dat is echter omgenummerd, omdat Microsoft al zijn ontwikkelapplicaties op hetzelfde versienummer wil krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.