PC-makers kampen met teveel voorraad

De crisisdreiging in de Amerikaanse PC-industrie neemt toe nu blijkt dat ook fabrikanten IBM en HP kampen met overvolle magazijnen. Terwijl Compaq al grote problemen met zijn voorraden heeft, worden ook IBM en HP gedwongen tot prijsdalingen en lagere winsten.

Geen van beide heeft winstverwachtingen bekendgemaakt, maar analisten zeggen dat de voorraad duidelijk groter is dan de vraag.
Lewis Platt, directeur bij HP, kondigde vorige week op de Internet World-expositie in Los Angeles al aan dat de overtollige voorraden forse kortingen zullen veroorzaken. Prijsdalingen van 5 tot wel 20 procent zijn van toepassing op de hele productreeks van het bedrijf, van PC's tot servers, aldus Platt. "Ook de producten met hogere marges worden niet gespaard." Platt beweert wel dat HP minder machines teveel heeft dan Compaq.
Andere HP-topmanagers zeggen dat de prijzen van de Windows NT-systemen onder druk staan. Directeur Internet-marketing Bill Murphy erkent de prijsdruk op HP's NT-servers. Hij zegt dat de prijzen relatief snel blijven dalen en voorspelt "een flinke verstoring van de markt". Volgens onderzoeksbureau IDC is HP er relatief minder erg aan toe dan IBM en Compaq.
Alles valt terug te voeren op de concurrentieslagen om marktaandeel met prijs als wapen vorig jaar. De stijgende populariteit van computers onder de duizend dollar zorgde ervoor dat de grote PC-fabrikanten meer verkochten met minder winst. De meeste leveranciers hoopten deze lagere marges te subsidiëren met de traditioneel hoge winsten op servers en notebooks. De erosie die de Wintel-wereld teistert raakt echter ook deze systemen.
Bovendien lijdt de PC-industrie momenteel onder een dalende groei. IDC voorspelt dat het totale aantal verkochte computers minder snel stijgt dan vorig jaar. De markt voor PC's in 1997 groeide wereldwijd nog met 15,2 procent en in de VS met 19 procent. Die percentages lagen zelfs hoger dan analisten aanvankelijk verwachtten. Voor dit jaar verwacht IDC echter dat de groei voor de wereldmarkt inkrimpt tot 13,2 procent en voor de Amerikaanse markt tot 15 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.