Motorola kiest Java in mobiele apparaten

Motorola neemt een licentie op Suns Java-technologie voor chipkaarten, ingebedde software en Java-chips. Sun komt naar verwachting eind maart met de definitieve specificaties voor Embedded Java.

Bij Motorola's licentie gaat het vooral om draagbare apparatuur, maar specifieke Java-producten zijn nog niet bekend gemaakt. Motorola is groot in mobiele communicatie en ingebedde software voor de automobielindustrie. De Java-strategie is allereerst gericht op reizende zakenlui. Volgens Joan DeLuca,vice president en hoofd software-strategie bij Motorola's halfgeleiderdivisie, zijn zaken als telefoneren, e-mail, datacommunicatie en routeplanners in één apparaat te combineren. Bovendien kan Java door zijn platformonafhankelijkheid de communicatie en software-uitwisseling tussen apparaten verbeteren. Dat is aantrekkelijk voor Motorola, omdat het in zijn producten verschillende soorten microprocessoren gebruikt.
Overigens heeft Sun de definitieve specificaties voor Embedded Java nog niet bekendgemaakt. Na een half jaar vertraging gebeurt dat naar verwachting eind maart op de JavaOne-conferentie in San Francisco. Onduidelijk is nog of dit besturingssysteem een belangrijke rol zal spelen in ingebouwde software. Snelheid en minimale geheugenruimte zijn cruciaal. Embedded Java mag dan 512 kbyte beslaan. De vraag is of Embedded Java voldoende presteert om te concurreren met de snellere alternatieven voor ingebedde software: C en assembleertalen.
Sun werkt met chipfabrikanten aan optimalisatie van JVM (Java Virtual Machine) voor verschillende microprocessoren. Naar verwachting komen NEC, LG Semicon en Rockwell deze zomer met een netwerkcomputer en draagbare webbrowser op basis van Suns PicoJava-processorkern voor ingebedde toepassingen. Echter, Sun werkt ook met Motorola samen aan de optimalisatie van JVM voor de 68000-, PowerPC- en x86-processoren. Dit wijst erop dat het 'één keer schrijven, overal draaien'-principe van Java in ingebedde toepassingen niet opgaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.