Intels Celeron-ontwerp is te duur

Intel introduceert medio volgende maand met de Covington zijn eerste microprocessor die specifiek is ontworpen voor lichte computers. Negatieve reacties duiden er op dat deze chip geen zonnige toekomst tegemoet gaat, ondanks de steun van een aantal leveranciers die direct zakelijke PC's uitbrengen met de Covington.

De komende 266 MHz-chip is de eerste in een reeks onder de serienaam Celeron. Deze productfamilie ondervindt nu al weerstand van PC-fabrikanten, voornamelijk door het chip-ontwerp zelf. De Celerons zijn in wezen Pentium II-processoren zonder snel cache-geheugen. "Het verwijderen van dat geheugen vermindert de prestaties van de chip dramatisch", zegt analist Peter Glaskowsky van Microdesign Resources.
Daarnaast maken de chipset, het moederbord en de andere Pentium II-onderdelen het ontwerp duurder dan een systeem op basis van een zware Pentium MMX-processor - of een computer met een soortgelijke processor van bedrijven als Advanced Micro Devices (AMD) en Cyrix. Glaskowsky rekent voor: "In totaal komt het neer op een extra vijftig dollar voor de chipset, het moederbord en de voltage-regelaar. Daarvoor krijg je een prestatieniveau dat niet eens zo goed is als dat van een 200 MHz Pentium MMX. Ik zou dus eerder een MMX of een AMD K6 kopen."
IBM en Compaq komen met PC's onder de achthonderd dollar die een 200 MHz Pentium MMX gebruiken. Deze komen in dezelfde tijd uit als de Celeron. Compaq zou wel een Celeron-consumentencomputer ontwikkelen. "De meeste computerproducenten zitten echt niet te wachten op deze chip", oordeelt halfgeleider-analist Ashok Kumar van onderzoeksbureau Piper Jaffray. "Alleen NEC-Packard Bell en Sony hebben zich ervoor ingetekend."
Analisten verwachten een verbetering in de Celeron-serie pas in het derde kwartaal van dit jaar. Tegen die tijd zijn ze sneller dan de 266 MHz en bevatten ze het extra cache-geheugen. Intel zou geen plannen koesteren om de snelheid te verhogen van de cache-loze chip die in april uitkomt. Later dit jaar presenteert Intel een nieuwe Pentium II-serie die speciaal is ontworpen voor servers en werkstations. De merknaam Pentium II dient voor zware desktops, door Intel Performance PC's genoemd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.