Umax omzeilt verbod Apple op G3-chips

Umax levert zijn Mac-klooncomputers voortaan standaard met een upgrade-processorkaart van Newer Technology met een 250 MHz G3-chip. Hiermee omzeilt de Taiwanese producent van Mac-klonen het verbod dat Apple op deze nieuwste Power PC 750-processor heeft gelegd.

Onder leiding van interim-directeur Steve Jobs probeert Apple het klonen van zijn systemen te beëindigen. Jobs meent dat de kloonfabrikanten de markt voor het Mac-platform niet hebben uitgebreid, wat de bedoeling was van Apple's kloonbeleid. In plaats daarvan zouden ze marktaandeel hebben weggesnoept.
Apple besloot dat te bestrijden op zowel software- als hardware-gebied. Allereerst weigerde het kloonsystemen met de derde generatie Power PC 750-chip te certificeren voor de nieuwe versie 8 van het Mac OS. Vervolgens besloot het om dat besturingssysteem niet meer in licentie te geven.
Umax vormt een uitzondering daarop en is één van de weinige Mac-kloners die nog overleeft. Het heeft nu een omweg gevonden om onder Apple's hardware-maatregel uit te komen. De klanten van Umax installeren zelf de G3 die op de bijgeleverde chipkaart zit. Tot nog toe heeft Apple het voortbestaan van Umax getolereerd, voornamelijk doordat de Taiwanese firma systemen verkoopt in de consumentenmarkt, waar Apple zelf niet sterk is. De licentie van Umax voor versie 8 van het Mac OS verloopt in juli dit jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.