Microsoft geeft providers meer vrijheid

Microsoft zal Internet nimmer kunnen domineren. Dit zei Bill Gates gisteren tijdens de hoorzitting van de juridische commissie van de Amerikaanse Senaat. De topman van Microsoft meent dat Internet niet te controleren valt door een onderneming, omdat het bestaat uit een veranderende verzameling hyperlinks.

Gates ontkende eveneens dat zijn onderneming met Windows een monopolie heeft op de softwaremarkt.
De voorzitter van de Senaat voelde de miljardair flink aan de tand over de praktijken van Microsoft. Hij noemde de argwaan jegens de software-onderneming terecht vanwege de enorme groei van het bedrijf en onbekende gevolgen hiervan voor de concurrentie.
Gates gaf aan dat bemoeienis van de overheid met de markt de innovatie bedreigt. "Het succes van de software-industrie komt niet voort uit regulatie door de overheid, maar uit de vrijheid tot innoveren", aldus Gates.
Scott McNealy, topman van Sun en concurrent van Microsoft, kondigde aan dat zijn onderneming de mogelijkheden onderzoekt om zelf een rechtszaak aan te spannen tegen Microsoft op mededingingsgronden. McNealy en Gates zaten tijdens de hoorzitting bij elkaar aan tafel.
Gates moest wel toegeven dat zijn onderneming afspraken heeft gemaakt met Internet-providers om Netscape van hun pagina's te weren. De onderneming zal de contracten met veertig providers wijzigen, waardoor ze meer vrijheid krijgen om andere browsers te promoten. Het bedrijf staat deze vrijheid toe na een onderzoek van de Europese Commissie. Microsoft benadrukt dat deze tegemoetkoming niets met de aanklacht van het ministerie van Justitie heeft te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.