Verdeeldheid over acceptatie Java

Onderzoek van IDC toont aan dat de adoptie van Java in de VS de afgelopen maanden enorm is toegenomen. Niet iedereen deelt de conclusies uit de onderzoeksresultaten. Meer dan 45 procent van de ondervraagde bedrijven heeft op één of andere manier Java in zijn automatisering opgenomen.

Dit is een toename van maar liefst 11 procent in de drie daaraan voorafgaande maanden. Het onderzoek vond in het vierde kwartaal van 1997 plaats.
Java blijft dus onverminderd in beeld, ondanks de recente sceptische en kritische geluiden over Java vanuit het bedrijfsleven en de vakpers. IDC omschrijft de stijging van 11 procent als 'drastisch'. Een nieuwsanalyse ophttp://www.news.com wijst er echter op dat de term 'adoptie' voor IDC alles inhoudt, variërend vanaf 'het daadwerkelijk toepassen van Java-applicaties' tot en met het 'evalueren van de eventuele mogelijkheden van de technologie'. De laatste categorie is voornamelijk verantwoordelijk voor de groeicijfers. De groei is volgens dit Internet-bericht dan ook niet zo drastisch als IDC doet voorkomen.
Struikelblokken voor Java zijn nog altijd het lastige toepassen, de beperkte snelheid van de applicaties, de bandbreedte en de 'één keer schrijven, overal draaien'-belofte, die lang niet altijd wordt ingelost. Naar verwachting wordt 1998 een cruciaal jaar voor Java. Grote organisaties moeten Java volwassen maken. Pas daarna zullen de middelgrote en kleine bedrijven het massaal gaan overnemen. De VS lopen hierbij voorop, omdat de concentratie van C++-programmeurs daar het hoogste is, volgens IDC.
Dat het Nederlandse bedrijfsleven Java nog niet enthousiast omarmt, is onlangs weer aangetoond door de moeizame start van de Java User Group (JUG). Niemand is vooralsnog bereid hier veel tijd en geld in te stoppen, vermoedelijk vanwege het experimentele stadium waarin zich Java in Nederland bevindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.