IT-industrie wacht sanering

De Nederlandse IT-industrie krijgt binnen nu en 2005 een heel ander aanzien. Slechts een beperkt aantal automatiseringsbedrijven zal kunnen uitgroeien tot strategische dienstverlener.

De rest zal genoegen moeten nemen met de rol van toeleverancier van IT-producten en -diensten. Sommige bedrijven zullen deze verschuivingen niet overleven.
Dit komt naar voren uit het onderzoekStrategic Sourcing and Partnerships van het Nolan Norton Institute, een onderzoeksorganisatie van Kpmg.
Volgens Han van der Zee, directeur van Nolan Norton, zullen automatiseringsbedrijven de komende tijd positie moeten kiezen: of ze richten groeien uit tot een strategische partner voor IT-grootgebruikers, of ze worden aanbieders van IT-producten en -diensten. "Het wordt tijd dat IT-bedrijven erkennen dat ze niet alles aan kunnen. Het IT-spectrum is daarvoor te complex geworden. Ze moeten zich specialiseren in een of twee branches, of anders massa-producten aanbieden. Daarbij willen gebruikers ook af van de grote hoeveelheid leveranciers met wie ze zaken doen. Ze werken liever samen met een paar IT-partners die de verdere invulling van de automatisering kunnen orchestreren."
Uit het onderzoek blijkt verder dat niet alleen leveranciers zich anders moeten opstellen. Ook de afnemers dienen keuzes te moeten maken. Van der Zee: "Contacten met IT-leveranciers worden nog te vaak door de inkoop-afdeling afgehandeld, waarbij de contracten worden uitgewrongen. Voor het profiteren van de kracht van de IT-partner zullen de gesprekken in de directiekamer gevoerd moeten worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.