Geen gedwongen ontslagen bij Vanenburg

De aangekondigde gedwongen ontslagen van ongeveer 42 werknemers bij dochters van het Baan-bedrijf Vanenburg Ventures zijn volledig teruggedraaid, inclusief de al gestarte procedures bij het kantongerecht. Dat hebben de leiding van het bedrijf en de vakbonden donderdag op een gezamenlijke persconferentie aangekondigd.

De partijen zijn een sociaal plan overeengekomen, waarbij alle werknemers die moeten afvloeien tot 1 juli met een uitloop tot 1 januari 2000 ondergebracht worden bij een aparte bemiddelings-BV, de BV WerkPlan. Maximaal kunnen er 120 werknemers in aanmerking komen. Op 15 december maakt Vanenburg bekend om hoeveel werknemers het exact gaat. Dan blijkt ook welke dochterbedrijven verkocht worden, en in welke er moet worden ingekrompen. Voor het sociaal plan is een bedrag tot vijf miljoen gulden beschikbaar.
Hiermee hebben volgens onderhandelaar Wim Burggraaf van de Dienstenbond CNV de vakbonden alle gedwongen ontslagen weten te voorkomen bij het IT-financieringsbedrijf voor nieuwe initiatieven. De zegsman vindt het sociaal plan niet ideaal, maar wel aanvaardbaar, vooral vergeleken met dat van Baan zelf waar van gedwongen ontslagen geen sprake is. Aanvankelijk waren er volgens de woordvoerder 'op Amerikaanse manier' zelfs werknemers die een kwartier na de aanzegging van hun ontslag door de bewaking op straat werden gezet. De nieuwe BV zal de betroffen werknemers actief gaan begeleiden bij het vinden van een nieuwe werkkring. Voor het uitvoeren van het outplacement is het landelijk werkende bureau BCR gekozen, dat vestigingen heeft in ondermeer Amsterdam, Hoofddorp en Den Haag.
Volgens het CNV vormt het aandelenbezit van Vanenburg de financiële basis van het sociaal plan, en het eigen vermogen van Vanenburg, waar betalingsmoeilijkheden zijn, is door de bond gecontroleerd en voldoende bevonden om als garantie voor het bedrag van vijf miljoen gulden te gelden. Dit bedrag zal dan ook niet worden gestort op een neutrale bankrekening of beschikbaar komen in de vorm van een bankgarantie.
Bij de nieuwe BV zullen enkele aparte regelingen gelden, waaronder een vertrekpremie. Deze is hoger naarmate de betroffen werknemers eerder een andere werkkring aanvaarden. De uitloopperiode bij de BV WerkPlan tot 1 januari 2000 geldt voor werknemers boven de 55 jaar. De bond verwacht dat binnen twee maanden driekwart van de mensen een andere baan hebben.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Redactie Computable