Sukkelend Digicash kost Gilde 10 miljoen

Het van oorsprong Nederlandse Digicash is op sterven na dood. De inmiddels Amerikaanse onderneming heeft uitstel van betaling aangevraagd, ofwel bescherming onder Chapter 11.

Een faillissement lijkt onafwendbaar. Dit betekent een zwaar verlies voor de investeerders. Rabobank-dochter Gilde Investments gaat in het schip voor zo'n tien miljoen gulden.
Ooit beschouwde men Digicash als een goudmijn. Vooraanstaande 'goeroes' wilden graag hun naam aan de onderneming verbinden, zoals Negroponte, die commissaris werd. Het bedrijf was niet geleden zelfs genomineerd voor de Broos van Erp-prijs, een onderscheiding voor innovatieve toepassingen op Internet.
Digicash was een van de eerste ondernemingen die zich volledig toelegde op elektronisch geldverkeer. Grote financiële instellingen spraken bij de introductie van het eCash-systeem vol lof over de onderneming. Een aantal bedrijven ging proefdraaien met het systeem. Slechts in een geval, bij de Mark Twain Bank, leidde dit tot officiële invoering van het product. Deze heeft echter afgelopen zomer eCash gestopt. De afbouw van Digicash is al in volle gang. Van de vijftig medewerkers is slechts nog een handvol over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.