Grootscheepse reorganisatie Siemens

Siemens gaat drastische reorganiseren. Het elektronicaconcern stoot diverse bedrijfsonderdelen af, met een totale waarde van zeventien miljard mark. Zo'n zestigduizend van de 416 duizend werknemers moeten het bedrijf verlaten.

De herstructurering, die vier miljard mark zal kosten, moet de winstgevendheid van de Duitse gigant sterk verbeteren. Ook in het afgelopen boekjaar 1998 - dat afliep in september - waren de resultaten mager. Siemens realiseerde een omzet van bijna 118 miljard mark en een brutowinst van 2,66 miljard mark. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 10 en 2 procent.
Het bedrijf snijdt in de sectoren die te weinig rendement opleveren of zelfs verlies lijden. Het trekt zich ondermeer terug uit de componentenmarkt. Daarbij zou het onderdeel dat chips produceert als zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen zijn. Voor andere onderdelen, zoals de groepen 'passieve componenten en beeldbuizen' en 'elektromechanische componenten' zoekt het concern kopers. Verder wil Siemens de verkoop van koperkabels afstoten.
Van IT-tak Siemens Nixdorf zouden de activiteiten voor de detailhandel en het elektronisch bankieren in de etalage staan. Volgens analisten is ook een ingreep in de mobiele-telefoonpoot onvermijdelijk. Ondanks een recordverkoop van één miljoen telefoons in september bleven de resultaten achter bij de verwachtingen. Topman Heinrich von Pierer liet doorschemeren een grote acquisitie in de telecom-wereld op het oog te hebben.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.