Fiscus strenger bij PC Privé-projecten

De fiscus gaat scherper letten op het zakelijk gebruik van computers bij PC-privé projecten. Wie geen zakelijke software op de PC installeert en alleen maar spelletjes wil gaan doen, kan moeilijkheden verwachten. Dit blijkt uit een nieuw besluit van het ministerie van Financiën omtrent PC-regelingen.

De werknemer krijgt geen fiscaal voordeel als de computer niet mede dient tot verwerving van het loon. De fiscus neemt aan dat als de werkgever alle kosten voor zijn rekening neemt, de personal computer ook zakelijk wordt gebruikt. Het wordt anders als de werknemer in ruil voor een PC afziet van een beloningsbestanddeel zoals vakantiedagen of adv-dagen. In dat geval moet de werkgever aannemelijk maken dat de PC mede een zakelijk doel dient.
Voor de fiscus is het meestal voldoende als de werknemer een verklaring ondertekent over de aard van het zakelijk gebruik. Het leren omgaan met een computer of met algemene toepassingssoftware zoals een tekstverwerker of spreadsheet wordt niet als zakelijk gebruik beschouwd.
Het zakelijk gebruik dient vaker dan incidenteel plaats te vinden. Dit kan worden aangetoond met gegevens uit het verleden; ook de aard van de functie kan hierbij overtuigend werken. Bij regelmatig zakelijk gebruik - bijvoorbeeld enkele malen per week - doet de fiscus ook niet moeilijk.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.