Digitale basiskaart moet uniformer

Het landelijk Samenwerkingsverband Gbkn wil meer uniformering en gestroomlijnde distributie in de digitale geo-informatie. Het verband acht de tijd rijp nu de Grootschalige Basiskaart van Nederland (Gbkn) zo goed als klaar is.

De Gbkn is een gedetailleerde digitale topografische kaart (wegen, gebouwen, landschappen, etcetera - schaal 1:1000), waarvan de in 1975 gestarte aanmaak tot 1992 moeizaam vorderde. In dat jaar sloten betrokken partijen een raamovereenkomst, die een andere wijze van financiering introduceerde en de productie, door regionale publiek-private samenwerkingsverbanden en gemeenten, in een stroomversnelling bracht. Partijen die bij de totstandkoming zijn betrokken zijn energie- en waterleidingbedrijven, KPN Telecom, het Kadaster, gemeenten en waterschappen.
Het project heeft uiteenlopende producten opgeleverd. Bovendien betrekken fuserende nutsbedrijven hun kaart bij verschillende samenwerkingsverbanden en gemeenten, waardoor zij uiteenlopende bestanden in huis krijgen.
Het Samenwerkingsverband wil nu een landelijk uniforme Gbkn bereiken door de specificaties te harmoniseren en modelbestekken uit te werken. Ook staan pilotprojecten op stapel. Met de ervaringen die daarmee worden opgedaan, kunnen regionale plannen van aanpak worden opgesteld.
Als eerste stap wil het volgend jaar aansluiting bij het Nationaal Clearinghouse Geo-Informatie (Ncgi). Vervolgens moeten afnemers via een centraal virtueel loket hun bestellingen kunnen doen. Nog later moet via dat loket ook worden geleverd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.