Millenniumproblemen voor 2500 bedrijven

Ongeveer 2500 Nederlandse bedrijven met vijf of meer werknemers komen in de problemen door de eeuwwisseling. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

Deze ondernemingen voorspellen nu al dat ze voor eind 1999 de meest vitale onderdelen van de software niet meer millenniumbestendig kunnen maken. Bij nog eens vierduizend bedrijven bestaat grote onzekerheid of ze de problemen op tijd onder controle kunnen krijgen. Door een sneeuwbaleffect kunnen hierdoor vele toeleveranciers en afnemers in de problemen komen.
Het Nederlandse bedrijfsleven zal meer dan 3,5 miljard gulden uitgeven aan het aanpassen van de software. In totaal besteden ze zestienduizend fulltime arbeidsjaren van het eigen personeel aan het probleem. De totale kosten van de bedrijven met meer dan vier werknemers bedragen hierdoor 5,2 miljard gulden. Met de kleinste bedrijven meegerekend, komen de totale kosten op ongeveer zes miljard gulden uit.
De energiesector maakt zich de minste zorgen, hoewel slechts 2 procent aangeeft de systemen al voldoende te hebben aangepast. Bij alle nutsbedrijven zal de meest vitale software eind 1999 aangepast of vervangen zijn. De horeca verwacht veel meer problemen. Ongeveer 20 procent van de bedrijven zal niet op tijd klaar zijn voor de eeuwwisseling.
Van de bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers is 85 procent op dit moment nog niet klaar met de aanpassingen. Slechts 3 procent verwacht niet op tijd gereed te zijn met de meest vitale sector. Van de bedrijven tot twintig werknemers is de helft al klaar, maar verwacht 20 procent de deadline niet te halen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.