Nederland te klein voor vijf mobielen

De Nederlandse markt is te klein voor vijf onafhankelijke aanbieders van een mobiel netwerk. Nergens ter wereld bestaan zoveel maatschappijen met een eigen netwerk.

Koos van der Meulen, algemeen directeur van Telfort, constateerde dit tijdens The Global Village, het jubileumcongres van de Hoofddirectie Telecommunicatie en Post (Ministerie van Verkeer en Waterstaat).
Van der Meulen ziet aanbieders na verloop van tijd samenklonteren. Fusies en overnames vloeien voort uit de te beperkte markt. Ook John de Wit, algemeen directeur van Libertel, denkt niet dat in Nederland vijf operators tegelijk winstgevend kunnen werken. De winst moet komen uit allerlei vernuftige vormen van dienstverlening en niet uit de infrastructuur. Drs D. Karsten (PTT Telecom) vraagt zich af of een tarief van 0,25 cent per minuut voor GSM-gesprekken, zoals Telfort hanteert, wel is te handhaven.
De meerderheid van de aanwezige toppers uit de telecomwereld denkt eveneens dat de Nederlandse markt te klein is voor vijf aanbieders. Na KPN Telecom, Libertel en Telfort komen ook Dutchtone en Proximus (Teledanmark en Belgacom) met eigen GSM-netwerken. Verder meent de meerderheid dat het verschil tussen GSM 900 en GSM 1800 te verwaarlozen is. Dutchtone en Proximus moeten zich onderscheiden door dienstverlening en een gesmeerde bedrijfsvoering.
Nummerportabiliteit moet van de Tweede Kamer vanaf 1 januari 1999 mogelijk zijn. KPN Telecom en Libertel verwachten dat met moeite te halen. De onafhankelijke service-aanbieders zijn er nog niet klaar voor. Een rol speelt dat vrijwel geen enkele betrokken partij er belang bij denkt te hebben.
Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) kondigde stappen aan om de betrouwbaarheid van elektronische transacties te vergroten. Ze wil de beveiliging bevorderen, bijvoorbeeld via een e-handtekening. Ze betreurt het dat er nog geen gemeenschappelijk standpunt over de e-handtekening is met landen als Frankrijk en Duitsland. "Deze landen willen te veel eisen stellen aan de producten die nodig zijn voor e-commercie." De EU moet volgens haar niet te veel willen regelen, want dat belemmert de ontwikkelingen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-07T00:00:00.000Z Redactie Computable