Vennoot 98 bestrijdt bv/nv-criminaliteit

Het informatie- en communicatiesysteem Vennoot '98 moet criminaliteit met vennootschappen tegengaan en de service verbeteren aan wie een vennootschap wil starten. Minister Korthals van Justitie heeft het door Roccade Public gebouwde systeem officieel in gebruik gesteld.

Wie een bv of nv wil beginnen, heeft van Justitie een 'verklaring van geen bezwaar' nodig. Er zijn jaarlijks zestigduizend aanvragen. De gegevens daaruit worden opgeslagen in de database van Vennoot '98 en twee maal per dag vergeleken met bestanden van het Centraal Justitieel Documentatiecentrum in Almelo, dat strafrechtelijke veroordelingen registreert. Zo wil Justitie sneller kunnen ingrijpen wanneer criminelen in bedrijven infiltreren. Daarnaast is de doorlooptijd van een aanvraag terug te brengen van de huidige twee à drie maanden tot twee dagen.
De mogelijkheden van het systeem worden de komende tijd uitgebreid. Notarissen die bij de oprichting van een vennootschap zijn betrokken, kunnen de aanvragen straks online indienen. De rechtbanken leveren wekelijks alle faillissementen en surseances, nu nog per fax, op termijn wellicht online. Verder moet Vennoot '98 verbindingen krijgen met de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), de Databank van de Kamers van Koophandel en het Herkenningsdienstsysteem van de politie.
Momenteel ondersteunt het systeem de afhandeling van de aanvragen. Later zouden ook andere gebruikers, bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Belastingdienst, het moeten kunnen benutten. Het systeem is ondergebracht bij de nieuwe afdeling Integriteit Bedrijfsleven van het ministerie van Justitie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-16T00:00:00.000Z Redactie Computable