Zorgsector niet klaar voor 2000

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal zorginstellingen die te weinig doen aan het 2000-probleem dwingen tot actie. De inspecteurs gaan ziekenhuizen hierop scherp controleren.

Minister Els Borst (VWS) zei dit tijdens een congres over de aanpak van het 2000-vraagstuk in de zorgsector. De minister reageerde geschrokken op de uitkomsten van een studie van de Rekenkamer.
"Als de millennium-bug alleen met vliegenmeppers wordt bestreden, komt de kwaliteit van de zorg in gevaar", meent Borst. Uit een onderzoek bij twee ziekenhuizen blijkt dat nog onvoldoende maatregelen worden genomen. Nog altijd is de kans groot dat apparatuur uitvalt.
Minister Borst haalde zelf het voorbeeld aan van een test in het Hartcentrum in Rotterdam. Hier bleek de verbinding tussen de monitor bij de patiënt en de monitor in de meldkamer op 31 december 1999 om 24.00 uur uit te vallen.
Borst wees het management van de zorginstellingen op hun verantwoordelijkheid. De Rekenkamer constateert dat de algemene directies en de medische staf te weinig bij de zaak betrokken zijn. Ze laten alles liever over aan de technici, terwijl de medici moeten aangeven wat belangrijk is en wat niet. De Rekenkamer wijst ook op de noodzaak om risico-analyses op te stellen en noodscenario's en rampenplannen klaar te hebben liggen.
Het Millennium Platform Zorg heeft de betrokken instellingen gratis een 'second opinion' aangeboden over hun aanpak. De Rekenkamer vindt dat de minister steeds op de hoogte moet worden gesteld van de resultaten van zo'n second opinion bij een instelling. Men stelt voor dit instrument verplicht voor te schrijven.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.