Geschiedenis in kunstvorm op Internet

Op zondag 1 november start de onthulling van een mega-kunstwerk van Patty Harpenau op Internet. Het schilderij van vier bij vier meter bestaat uit tweeduizend afzonderlijke panelen die tezamen de historie van de twintigste eeuw in beeld brengen. Het is de bedoeling dat met name kinderen leren wat er deze eeuw is gebeurd.

"Ik vind het helemaal te woepie", roept kunstenares Harpenau uitbundig. Ze heeft samen met Henriëtte Willebrand een jaar gewerkt aan het schilderij. "We hopen de mensen te inspireren na te gaan wat er deze eeuw heeft plaatsgevonden en dat ze dan positief de volgende eeuw instappen." Harpenau heeft de IT-onderneming E-office bij haar idee betrokken. Dit bedrijf heeft de website ontworpen. Vanaf zondag wordt elk uur een paneel onthuld. Op 22 januari 1999 is het laatste onderdeel zichtbaar. Achter deze afbeeldingen schuilt online- informatie over de gebeurtenis. De digitale hond, Max Millennium, begeleidt de surfer over de website. De bedoeling is dat kinderen spelenderwijs de geschiedenis van deze eeuw leren. E-office heeft bij het ontwerp van de website gebruik gemaakt van de nieuwste Microsoft-technieken.
Internet is volgens Roland Hameeteman van E-Office een ideaal podium voor de kunst. "Een schilderij is natuurlijk enorm plaatsafhankelijk. Met Internet is sprake van een wereldtentoonstelling." Harpenau ziet duidelijke overeenkomsten tussen Internet en kunst. "Beide binden verleden en toekomst."
Harpenau heeft bij haar werk volop gebruik gemaakt van iconen, symbolen en metaforen. "Ik ben geen kunstenaar geworden om de maanlanding weer te geven door een mannetje op de maan te tekenen." Ze hoopt dat kinderen ook geïnteresseerd raken in kunst. "Mensen voelen zich vaak belemmerd als het over kunst gaat. Het is eigenlijk heel eenvoudig en ook begrijpelijk voor kinderen. Maar ze moeten wel de moeite nemen en de mogelijkheden krijgen om te kijken."
Het kunstwerk is vanaf 1 november te zien ophttp://www.2share.nl.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.