'Personeelstekort IT-markt blijft groot'

Er zijn geen aanwijzingen voor een kentering op de arbeidsmarkt voor IT-personeel. Dit zegt onderzoeker Bernd Taselaar, secretaris van branche-organisatie Fenit. "De problemen waarmee bedrijven kampen bij het werven van personeel zijn onverminderd groot."

Dit staat in schril contrast met de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week presenteerde. Hieruit bleek dat het aantal openstaande IT-vacatures in het tweede kwartaal van dit jaar van 9400 in maart tot 7700 in juni is afgenomen. "Deze cijfers zijn absoluut niet conform de werkelijkheid op de markt. De vraag loopt niet terug", aldus Taselaar. Taselaar vermoedt dat veel bedrijven hun vacatures niet meer aanmelden, omdat ze hiervan het nut niet inzien. "Deze aangemelde vacatures worden toch niet opgevuld." Ze zoeken volgens de Fenit-secretaris naar andere wervingskanalen, zoals open dagen.
Onderzoeker Peter Oomens van het CBS wijt de ogenschijnlijke teruggang aan het enorme aantal vacatures dat in het eerste kwartaal van 1998 in de branche is ontstaan. In deze drie maanden kwamen er twaalfduizend banen bij, een ware vloedgolf. Oomens vermoedt dat deze hausse te maken heeft met de dreiging van het Jaar 2000-probleem. "Bedrijven beginnen ongeveer anderhalf jaar van tevoren te werken aan de oplossing en gaan derhalve twee jaar eerder mensen werven. Dat was dus begin 1998."
Het is dan ook logisch dat aan het eind van het eerste kwartaal nog veel vacatures openstonden. In het tweede kwartaal creëerde de branche veel minder vacatures, ongeveer zevenduizend, maar vulde wel een groot aantal openstaande plekken in, ruim negenduizend in vergelijking met achtduizend in het eerste kwartaal. Door deze ontwikkelingen nam het aantal openstaande vacatures terug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.