Van Boxtel hoopvol over 2000

De stand van zaken rond de millennium-kwestie bij de ministeries is 'bemoedigender' dan enkele maanden geleden. Bij andere overheden, vooral gemeenten, en bij zelfstandige bestuursorganen, publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties en maatschappelijke organisaties is er duidelijk minder inzicht. Dat is 'aanleiding tot zorg'.

Dit schrijft de coördinerend minister voor de overheidsinformatisering, Roger van Boxtel, in een rapportage over 2000 aan de Tweede Kamer. Zijn voorganger Kohnstamm meldde begin juni nog dat het aantal 2000-gevoelige systemen veel hoger was dan in een rapportage van eind 1997 was voorzien.
Over de departementen schrijft Van Boxtel: "De meest vitale processen, producten en diensten die het maatschappelijk verkeer beïnvloeden zijn thans helder benoemd. De analyses zijn vergevorderd, oplossingen zijn ter hand genomen en er wordt getest en heringevoerd." Naar verwachting zijn de meeste aangepaste systemen volgens planning 1 november klaar.
In enkele gevallen, waaronder Rijkswaterstaat, wordt die datum niet gehaald. Daar geldt een 'beredeneerde' andere datum. Verder zijn er systemen waarvoor ook nog geen alternatieve datum valt vast te stellen. Hier is de gebrekkige informatievoorziening over producten van veelal in het buitenland gevestigde leveranciers een knelpunt. Dit speelt vooral bij Defensie, en Verkeer en Waterstaat, en bij de Rijksgebouwendienst van Vrom, waar veel ingebedde software in gebruik is. Voor alles zonder harde planning moet in december een noodscenario gereed zijn.
Van Boxtel kondigt aan dat de december-rapportage meer inzicht moet geven in de situatie bij organisaties buiten de ministeries. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de minister afspraken maken voor een overzicht van de gemeentelijke overheid. Gemeenten kunnen sinds 1 oktober naar de helpdesk van het Projectbureau Millennium Overheid (PMO). Dat hoort bij het Plan van Aanpak van PMO en VNG, met een begroting van 8,8 miljoen gulden. Het plan voorziet verder in 'hands-on ondersteuning', waarbij in beginsel gemeenten niet individueel hulp krijgen, maar collectief en indirect, door mobilisatie van andere partijen en het afsluiten van raamcontracten met leveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.