Erkende boekhandels stappen in Boeknet

Met een reuzenstap belandt vrijwel de hele Nederlandse boekhandel middenin het Internet-tijdperk. http://Boeknet.nl, de grootste Internet-boekhandel in Nederland, gaat samenwerken met de 1100 erkende Nederlandse boekhandels. Per 15 oktober komt daar CD-verkoop bij.

In geen enkel ander land bestaat een dergelijke samenwerking op deze schaal. In Duitsland biedt de site shop.de 427 aangesloten boekhandels. In de VS komthttp://worldshopping.com tot 74. De site biedt nu 150 duizend titels, informatiepagina's en e-handelsfaciliteiten. Boeknet wil zowel 'provider voor de boekhandel' als informatieve 'portal site' zijn. Het heeft daartoe contacten met ondermeer dagbladen en Medianet van VNU.
De site startte 2,5 jaar geleden. De programmatuur is zelf ontwikkeld. In de loop van 1999 moet het ook mogelijk worden de tekst van boeken te downloaden, bijvoorbeeld voor gebruik inportable electronic books. Met de uitbreidingen bedragen de kosten tot nu toe bijna twee miljoen gulden, aldus directeur Joost Bloemsma. Per week zet Boeknet zo'n 250 duizend gulden om. Dagelijks komen er ongeveer vierduizend 'echte' bezoekers. Na de aankondiging van de uitbreiding vorige week verviervoudigde het bezoek. Bloemsma ziet een bezoekersaantal van zes- tot zeven miljoen per jaar over ongeveer drie jaar als reëel.
Boeknet en de Boekverkopersbond hebben de uitbreiding tot stand gebracht met gesloten beurzen. Voorzitter Karssen van de bond verwacht dat de samenwerking de overstap van boekhandelaren naar het net zal vereenvoudigen. Zo'n 150 boekhandelaren hebben in hun winkels Internet-computers voor de klanten neergezet, maar slechts vijftig hebben een site.
De concurrentie in virtueel boekenland groeit snel. Boeknet concurreert direct met buitenlandse online-boekverkopers als Proxis.be.http://Amazon.com en andere puur Engelstalige boekensites vormen geen bedreiging voor de Nederlandse boekwinkels, in tegenstelling tot CD-sites voor CD-handelaren. Binnenkort start echter de derde mediagroep ter wereld, het Duitse Bertelsmann, met een Nederlandse boekensite. Dit bedrijf bezit al de ECI, die eveneens met een verkooppunt op Internet te vinden is.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.