Gemeente moet IT'er kunnen bekoren

Gemeenten moeten mogelijkheden krijgen flexibeler met arbeidsvoorwaarden om te gaan. Dan kan de overheid de benodigde ervaren automatiseerders binnenhalen. Dit zei gemeentesecretaris Marjanne Sint van Amsterdam tijdens de beurs Internet in Business.

Volgens de topambtenaar vormt het binnenhalen en vasthouden van mensen met ict-kennis één van de grootste problemen waarmee de overheid kampt. De gemeente Amsterdam moet IT-mensen inhuren. "Maar dan missen we weer de expertise om te beoordelen of de ingehuurde krachten voldoen", aldus Sint. Bovendien gaat zo veel kennis verloren; inhuurkrachten vertrekken en zetten de opgedane kennis en ervaring in voor een volgende opdrachtgever.
Het rijk heeft grote moeite met het aantrekken van ervaren IT'ers en is hierdoor volgens Sint te afhankelijk van derde partijen. Door de krapte op de arbeidsmarkt kunnen IT'ers mooie contracten krijgen bij het bedrijfsleven. Daarom moeten gemeenten volgens Sint de mogelijkheid krijgen flexibeler om te gaan met arbeidscontracten.
Nog onduidelijk is hoe de overheid de wervingsproblemen wil aanpakken. Ze kampt met een imago-probleem. Van overleg tussen de gemeenten is nog geen sprake. De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten kan volgens Sint een belangrijke rol spelen.
ICT biedt de overheid grote kansen en verdient daarom een hogere prioriteit. "ICT kan de doorlooptijd van processen verkorten, een plattere gemeentelijke organisatie bevorderen en de democratische besluitvorming ondersteunen", meent Sint. Ze meent dat een nieuw leiderschap nodig is om de ict-kansen te benutten. "Ze moeten meer denken in processen. De topmensen moeten weten met welke partners ze in zee gaan en dat soort zaken. Het schrijven van nota's is dan minder belangrijk."
De gevolgen van ict leiden binnen de overheid ook tot weerstanden, aldus Sint. "De leidinggevenden voelen zich bedreigd door mensen die een andere taal spreken." De invoering van de nieuwste technologieën zal dan ook negatieve sociale gevolgen hebben. "Het ombouwen van een organisatie kost banen. Dat is een moeilijke zaak, want de rechten van ambtenaren zijn goed beschermd." Volgens Sint moet het topmanagement zelf deze veranderingen aansturen. "Ze zien ict toch nog te vaak als een zaak voor technici.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.