IT-industrie minder conjunctuur-gevoelig

Nederlandse analisten verwachten dat de huidige beursmalaise slechts beperkte gevolgen zal hebben voor de IT-industrie. Volgens Steven Vrolijk, analist van ING Barings, zijn dramatische verhalen niet op z'n plaats.

"De groei in de sector is minder uitbundig dan een jaar geleden, maar IT is niet zo conjunctuur-gevoelig als chemie of staal. De vraag ernaar hangt ook af van de invloed van een aantal fundamentele trends, zoals erp-software, de millennium- en europroblematiek, datacommunicatie en de integratie tussen IT en telecommunicatie. De rol van technologie is in de maatschappij te belangrijk geworden om de vraag ineens te laten dalen."
Ad van de Laar, beursanalist van zakenbank Labouchere, sluit een daling van de omzet uit dienstverlening en detachering echter niet uit. Volgens hem zal pas aan het eind van het jaar duidelijk worden of de IT-industrie moeilijkheden kent. "Nu houden bedrijven zich nog aan de prognoses die ze uitspraken bij de presentatie van hun halfjaarcijfers. Logisch, omdat de meeste opdrachten voor dit jaar al binnen zijn. Over volgend jaar willen ze nog geen voorspelling doen, ook al omdat veel raamcontracten verlengd moeten worden."
Van de Laar merkt dat banken, zoals ABN Amro en ING, en in mindere mate verzekeraars door de beursrecessie voorzichtiger zijn geworden in het plegen van IT-investeringen. "Grote dienstverleners en detacheerders, zoals CMG, Ordina, Cap Gemini en Tas, die voor 20 à 35 procent afhankelijk zijn van deze klanten, kunnen daardoor hun omzet zien teruglopen."
Op korte termijn kan het nog gaan spoken, maar op langere termijn verwacht Van de Laar toch een groei van 10 à 15 procent. "Het herstel zal eerst bij de hoofdfondsen te zien zijn; pas later volgen de vele kleinere, IT-fondsen. Stukken daarvan zijn moeilijker kwijt te raken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.