Telematica moet verkeerschaos voorkomen

Het kabinet hoopt volgend jaar een veiling te kunnen houden voor de frequenties voor de derde-generatie mobiele communicatie, Umts (Universal Mobile Telecommunications System).

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt momenteel hard aan de ontwikkeling van beleid voor Umts. In 1999 moet dat beleid zijn afgerond, zo blijkt uit de nieuwe begroting. Eerst komt er een consultatie-document met een voorlopige visie op hoe en wanneer de overheid Umts-vergunningen zal afgeven. Aan de hand van de commentaren volgt in 1999 de vaststelling van een beleidsvoornemen.
Umts maakt het aanbieden van persoonlijke multimedia-communicatie aan een breed publiek mogelijk, onafhankelijk van locatie, netwerk of terminal. Momenteel wordt gewerkt aan nummerportabiliteit in de vaste en mobiele netwerken. Die portabiliteit moet uiterlijk 1 januari 1999 beschikbaar zijn.
Grootschalige invoering van telematica gaat nog niet vanzelf, zo meldt het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Daarom starten de komende jaren veel acties, voor ondermeer dynamisch verkeersmanagement, reisinformatie, ketenbenadering goederenvervoer en personenvervoer, en verkeersveiligheid. Door toepassing van elektronica op de weg is het verkeer beter te stroomlijnen. Ook de informatievoorziening valt met behulp van IT te verbeteren. Experimenten in Rotterdam en omgeving laten zien dat hierdoor minder files voorkomen.
Verkeer en Waterstaat wil op deze gebieden een coördinerende rol spelen en zonodig initiatieven nemen. Verder gaat het ministerie veel aandacht besteden aan het thema Telematica Architectuur. Het zal de invoering van nieuwe diensten op dit terrein bevorderen. Deze diensten bewegen zich op het snijvlak van verkeersbeheersing voor het hoofdwegennet en logistieke beheersing (bedrijfsleven), en de inzet van nieuwe technologie, zoals elektronische voertuig-identificatie, Internet, automatische plaatsbepaling en mobiele (data)communicatie. Nieuwe vormen van publiek-private samenwerking zijn bij dit soort diensten mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.