Telecomfirma's in overleg met hogeschool

KPN Telecom voert gesprekken met de Haagse Hogeschool over samenwerking. Dit bevestigt algemeen directeur C. van Loon van de sector Informatica aan dit opleidingsinstituut. Doel is een constructie waarbij studenten werkervaring kunnen opdoen bij het telecombedrijf. Ook Worldcom en Dutchtone tonen interesse.

Van Loon was als spreker door de gemeente Den Haag uitgenodigd voor een conferentie in de Nieuwe Kerk over telecom. Hij ventileerde zijn verbazing over het feit dat de telecomwereld amper initiatieven neemt tot samenwerking met de hogeschool. In de IT-branche starten steeds meer ondernemingen samenwerkingsconstructies met opleiders waarbij studenten enkele dagen per week bij de bedrijven werken. Zo trachten ze een oplossing te vinden voor de krapte op de arbeidsmarkt.
Aangezien de telecomwereld eveneens kampt met die krapte, ligt het voor de hand dat ook zij contact opneemt met de hogescholen. Volgens Van Loon gebeurt dit nauwelijks. Een oorzaak kan zijn dat bedrijven als Worldcom en Dutchtone nu pas echt massaal gaan werven.
Jack Simons, directeur human resources bij Dutchtone, maakte meteen een afspraak met Van Loon. Dit consortium van ABN Amro, Rabobank en France Telecom heeft nu driehonderd werknemers en wil tot 2000 uitgroeien naar duizend mensen. Ook Worldcom-directeur Frans van Belle meldde zich bij Van Loon. De Nederlandse vestiging van dit Amerikaanse telecombedrijf groeit enorm. Mede door de vestiging van het International Customer Service Center en het Pan European Control Center in Amsterdam moet Worldcom voor eind 1999 uitbreiden van dertig naar duizend werknemers. Van Belle noemt de krappe arbeidsmarkt één van de hoofdproblemen bij het uitrollen van Worldcoms netwerk. Hij hoopt dat de Technische Universiteiten en hogescholen speciale studieprogramma's ontwikkelen die voorzien in de personeelsbehoefte onder telecombedrijven.
De telecomindustrie vertegenwoordigt in Nederland een omzet van ruim zestien miljard gulden. De branche is nu goed voor 1,4 procent van de totale werkgelegenheid, maar dit percentage groeit snel. Momenteel telt de telecomsector 106 bedrijven met meer dan tien werknemers. De gemeente Den Haag wil profiteren van deze groeimarkt. Wethouder G. Verkerk van Economische Zaken presenteerde Den Haag alstelecomcity. Volgens Verkerk is de regentenstad met zijn ambassades en internationale bedrijven zeer geschikt als vestigingsplaats voor telecomondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.