Techforce dankt doorbraak aan 2000

Het 2000-probleem heeft het Nederlandse Techforce geen windeieren gelegd. Millennium-oplossingen gebaseerd op de Cosmos-technologie vinden aftrek bij grote bedrijven als ABN Amro, American Express, MCI en Boeing. Bij de vliegtuigfabrikant zorgt Techforce ook voor de integratie van bestaande systemen met Baans erp-software.

De Cosmos-technologie is voortgekomen uit een door de Europese Commissie gesubsidieerd Esprit-project voor toepassing van industriële kwaliteitszorg bij softwarebouw en -onderhoud. Techforce was één van de partners. Dit in 1987 in Leiden opgerichte bedrijf werkte het concept uit tot de commerciële productlijn Cosmos. "Wij bieden analyse- en conversietools aan, waarmee we inzicht bieden in de opbouw van de software en aanpassingen makkelijk kunnen doorvoeren", zegt directeur Fred Hirdes.
De oplossingen zijn gebaseerd op een objectgeoriënteerde re-engineering-methode. Techforce vertaalt de oorspronkelijke programmacode in objecten die in eenobject repository worden opgeslagen. Onderlinge verbindingen worden grafisch zichtbaar gemaakt. Programmeurs krijgen op deze manier inzicht in de opbouw en kunnen de software dan bijvoorbeeld naar een moderner niveau tillen, zoals C++, Java of Oracle-systemen.
Het 2000-probleem zorgde voor de grote sprong voorwaarts voor Techforce. "Die problematiek is in feite een afgeleide van de problemen waar we normaal onze hulpmiddelen voor inzetten", zegt Hirdes. In 1994 presenteerde Techforce zijn Cosmos2000-oplossing. Ondermeer Cap Gemini, Triloc, Siemens Nixdorf en DTO gebruiken het. Begin dit jaar kwam een versie uit die ook Assembler kan aanpakken. Behalve Cobol, RPG en Assembler ondersteunt Cosmos2000 PL/1, ADS, Natural en JCL en diverse platformen. Techforce verwacht ook veel opbrengsten te halen uit de euro-problematiek. Voor euro-conversies is de Cosmos Euro Workbench uitgebracht.
Via het Amerikaanse softwarebedrijf Compuware ging het bedrijf naar de VS. Hirdes: "Compuware heeft met behulp van Cosmos een aantal 2000-fabrieken ingericht waarmee ze standaard- en maatwerk-oplossingen uitvoeren." In de VS kwam Techforce in contact met Boeing, waar Baan erp-software aan levert. Om bestaande systemen met de software van Baan te integreren, wil Boeing de Cosmos-technologie gebruiken.
Om verwarring te voorkomen - meerdere bedrijven heten Techforce of Cosmos - heet het gehele bedrijf vanaf 1 oktober Emendo Software Group. Sommige productnamen blijven wel Cosmos heten. Bij het bedrijf werken nu zo'n 65 medewerkers, waarvan 45 in Nederland, vijftien in de VS en vijf in Spanje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.