Aantal Informatica-studenten stijgt fors

De belangstelling voor een informatica-opleiding aan de universiteiten en hogescholen is opnieuw toegenomen. Eind augustus hadden 853 personen zich voor een academische leergang aangemeld.

Dat is bijna één derde meer dan vorig jaar. Het aantal vooraanmeldingen op de hogescholen is ongeveer 17 procent hoger dan vorig jaar.
Onder de starters aan de universiteiten zijn ingenieursopleidingen van de drie technische instellingen het populairst met samen 485 vooraanmelders. De andere 368 zijn verdeeld over zes algemene universiteiten. Op de hogescholen hebben de meeste beginners zich gemeld voor de opleiding Hogere Informatica. Het aantal voorinschrijvingen daarvoor is 20 procent hoger dan vorig jaar. Bedrijfskundige informatica verwelkomt dit studiejaar 12 procent meer studenten.
Bij de universiteiten zette de opwaartse tendens drie jaar geleden in, na zeven jaar van afkalvende instroom. De Technische Universiteit Delft heeft de grootste opleiding sinds de studierichting informatica startte. Eind augustus hadden zich 185 gegadigden opgegeven, 38 procent meer dan vorig jaar.
De groei kan problemen opleveren, met ondermeer lesruimte en personeel. Ook kan de kwaliteit van de instroom zakken. Ir. F. Ververs, opleidingsdirecteur technische informatica in Delft: "Er zijn er die zich met een vijf voor wiskunde inschrijven. Mooie verhalen over het grote geld dat te verdienen valt, trekken ook minder sterke vwo-broeders." Ververs vindt het onjuist dat het vwo-diploma toereikend is om te worden toegelaten. "De minister schrijft ons een bepaald rendement voor en baseert daarop de bekostiging, terwijl wij aan de instroom geen eisen mogen stellen." Volgens ir. C. van Loon van de Haagse Hogeschool en voorzitter van het HBO-I Platform is de nieuwe student op de hogescholen gemiddeld niet slechter dan voorheen. "Ze hebben wel vaker een minder bewuste keuze gemaakt. Veel studenten willen iets met computers doen en komen dan uit op informatica."
Branche-organisatie Fenit is betrekkelijk tevreden met de grotere aandacht voor informatica onder jongeren. "De relatieve getallen zijn mooi", zegt secretaris B. Taselaar. De toename kan echter volgens hem niet voorzien in het tekort aan IT'ers. Fenit becijferde dat begin dit jaar op circa tienduizend. Het betreft dan zowel wetenschappelijk opgeleiden als afgestudeerden van het hbo. Van Loon verwacht voor de komende jaren een lichte groei van het aantal inschrijvingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable