Kwakkelend Supernova zoekt nieuwe koers

Onder leiding van Rob Hoogstraten, voormalig Europees topman bij Tandem en Siemens Nixdorf, werkt het Nederlandse Supernova aan de herstructurering van de bedrijfsvoering. Dit voormalige Four Seasons gold ooit als veelbelovend leverancier van ontwikkeltools, maar is nooit internationaal doorgebroken.

"Ondanks de goede technologie had Supernova geen duidelijke strategie voor ogen", meent Hoogstraten. Anderhalve maand geleden startte hij als interim directeur. Hij wil een nieuwe algemeen directeur vinden, de organisatie herstructureren en het vertrouwen terugwinnen. "De verkoopprocessen en relaties met partners moeten aangepast worden. Bovendien willen we ons niet meer alleen als leverancier van hulpmiddelen manifesteren. We gaan ons meer richten op het uitvoeren van projecten, eventueel in samenwerking met partners." Hoogstraten meldt dat in de VS serieuze gesprekken plaatsvinden met twee partners. Technologische samenwerking en gebruik van elkaars kanalen staat centraal. Over drie weken verwacht het bedrijf officiële uitspraken te kunnen doen.
Supernova is recentelijk in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Nadat topman Graham Williams begin dit jaar opstapte, kon het bedrijf geen vervanger vinden. Oprichter Jossi Gil werd toen interim directeur. Ook de financieel directeur vertrok, evenals tientallen productontwikkelaars en verkopers. Het personeelsbestand slonk van honderdvijftig mensen begin dit jaar tot honderd nu.
Hoewel Supernova met investeerder Gilde Investment ook over verkoop gesproken heeft, is dit volgens Hoogstraten geen optie meer: "Als je er niet meer in gelooft moet je de zaak inderdaad uitkleden en verkopen. Maar de overtuiging dat Supernova met de juiste verkoopkanalen en strategie snel kan groeien is nog steeds sterk aanwezig." De markt voor ontwikkeltools is druk bezet en de concurrentie is moordend. Hoogstraten denkt echter dat Supernova een belangrijke speler kan zijn op het gebied van applicatie-integratie, dat met alle 2000- en euro-projecten de dominerende markt is geworden. "We zijn bezig met het definiëren van drie doelmarkten waar we snel zaken op willen doen." Gilde toonde afgelopen juni nog zijn vertrouwen door een vervolginvestering van twee miljoen gulden in Supernova, nadat in 1996 al een bedrag van vier miljoen naar het bedrijf ging.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable