Oscar moet beheer goedkoper maken

G&D Software noemt zich tegenwoordig dienstverlener in plaats van detacheerder. Het Rotterdamse IT-bedrijf heeft drie diensten voor IT-beheer opgezet: Oscar (werkplekbeheer), Regis (applicatiebeheer), en Spirits (advies). Vooral van het concept Oscar verwacht het veel.

Gimbrère & Dohmen was ooit deel van Volmac (later Cap Volmac) en is inmiddels een dochter van Cap Gemini met vestigingen in Rotterdam, Amersfoort en Groningen. Het middelgrote IT-bedrijf met zo'n vierhonderd medewerkers heeft een omzet van circa zeventig miljoen gulden.
"Door het toenemend gebruik van maatwerkapplicaties en PC-lan-omgevingen stijgen de kosten van beheer", zegt Jan van Dijk, directeur van G&D Software. Hij stelt dat, hoewel de kosten van belang zijn, stabiliteit en continuïteit een doorslaggevender rol spelen bij de beslissing om werkplekbeheer uit te besteden. "Door de toegenomen functionaliteit worden organisaties steeds afhankelijker van hun PC-omgeving."
Volgens Gartner kost het beheer van een werkplek gemiddeld twintigduizend gulden, inclusief de tijd die verloren gaat aan storingen en het zelf oplossen daarvan. Tweederde betreft personeelskosten (loon en productieverlies wanneer iets stuk is). Door standaardisatie van beheer zijn de kosten te beperken en krijgt de gebruiker een stabiel systeem, aldus Van Dijk. De drie dienstverlenende concepten zijn opgezet vanuit dit uitgangspunt.
Bij Oscar draait het om twee onderdelen: eenrepository opstellen met gegevens over de hardware en software; en een 'film' maken. Derepository is een objectgeoriënteerde database met een model van de IT-structuur en gebruikersprofielen bij een klant. Via scanningtools en analyseprogrammatuur stelt G&D vast waar conflicten tussen applicaties of tussen hardware en software kunnen ontstaan en wat aanpassing behoeft.
Daarnaast voert de beheerspecialist een simulatie uit. Het dagelijks werk van een gebruiker wordt met speciale software geregistreerd en opgeslagen alsfilms. Zo'n film vormt een extra test. G&D legt de simulatie vast op een PC en kan deze raadplegen als de klant nieuwe software implementeert.
G&D Software pretendeert met Oscar, voordat de overname van het beheer plaatsvindt, alle IT-voetangels en -klemmen uit de werkplek te halen. Daardoor zou een deel van de technische kosten wegvallen en het beheer met minder personeel zijn uit te voeren.
De drie nieuwe concepten concurreren in de Benelux met Getronics, Internoc en Information Systems Management, de beheertak van Cap Gemini. Eind 1999 wil G&D Software vijftigduizend werkplekken in beheer hebben. Het bedrijf tracht vooralsnog opdrachten bij bestaande klanten en relaties binnen te halen, bij de overheid, de financiële wereld en het transportwezen. Het ambieert geen sterke positie in de industrie en doet geen beheer voor erp-pakketten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.