Weinig omzet uit millennium en euro

Grote IT-bedrijven zijn stukken minder afhankelijk van het millennium en de euro dan veelal wordt verondersteld. Uit recente omzetgegevens blijkt nergens dat het hier om miljardenprojecten gaat.

Volgens Eric Plante, directeur Cap Gemini Nederland BV, beslaan de inkomsten uit euro-activiteiten niet meer dan 1 procent van de totale omzet. 5 Procent is van millenniumwerkzaamheden afkomstig. De omzet in 1997 was 1,1 miljard gulden, die van het eerste halfjaar in dit jaar 683,4 miljoen.
Bij Origin (omzet 1997: ruim 1 miljard gulden) liggen de verwachtingen, op basis van de ervaringen in 1998 tot nu toe, op 6 procent (millennium) en 2 procent (euro). Naar aanleiding hiervan wil het in ieder geval de euro-bewustwording onder zijn klanten proberen te vergroten.
CMG - vorig jaar goed voor 966,5 miljoen gulden aan opbrengsten - noteert voor beide projecten elk minder dan 5 procent in de boeken. In totaal genereren euro en millennium gezamenlijk 7 à 8 procent aan inkomsten.
Woordvoerder Peter van Amstel van Randstad Millenniumservices wil geen precies omzetcijfer geven en rept over enkele tientallen miljoenen guldens. Hij verwacht dat de grote klap nog moet komen. "De vraag is laat op gang gekomen, later dan wij zouden willen."
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers 1997 (omzet: 804 miljoen) bleek dat bij Roccade de opbrengst van Jaar 2000-opdrachten in de tientallen miljoenen loopt. Getronics-directeur Ton Risseeuw vindt het lastig om zulke cijfers te verbijzonderen: "Wij zijn geen urenbedrijf, maar werken op basis van projecten. Millennium- en euro-activiteiten maken daarvan deel uit".
Ook EDS schaart alle werkzaamheden onder de bestaande IT-dienstverlening. Alleen voor de Verenigde Staten is een percentage van 0,6 procent voor Jaar 2000-omzet in 1997 bekend (honderd miljoen op een omzet van 15,2 miljard).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Redactie Computable