BTW op Internet-diensten is niet helder

In Nederland gevestigde ondernemers die via Internet diensten aan particulieren verlenen, zijn in het algemeen btw verschuldigd. Dit geldt zeker als deze particuliere afnemers in Nederland wonen. Als ze in het buitenland zitten, wordt het ingewikkelder. Moet men dan in Nederland of elders btw afdragen?

Diensten worden geacht in Nederland te zijn verricht als de Internet-ondernemer hier woont of is gevestigd. Ook voor diensten verricht vanuit een in Nederland gelegen vestiging geldt de Nederlandse omzetbelasting. Op deze algemene regel bestaan echter uitzonderingen, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Vermeend (Financiën) over de heffing van omzetbelasting bij Internet-prestaties.
Van de algemene regel kan worden afgeweken als de ondernemer het tegendeel aantoont. Hij moet dit doen aan de hand van boeken, bescheiden of andere gegevensdragers. Over de manier waarop hij dit tegenbewijs moet leveren, zijn geen algemene regels te geven. Te denken valt aan het opgeven van het woonadres van de afnemers, zijn email-adres en de bank of creditcard-maatschappij via welke de betaling binnenkomt. Een andere mogelijkheid is registratie van het adres van de Internet-provider waar de afnemer is aangesloten.
Ondernemers kunnen het best aan de fiscus meerdere bewijzen overhandigen. Als de belastingdienst de combinatie van deze administratieve gegevens voldoende overtuigend acht, is vrijstelling van Nederlandse btw mogelijk.
Vermeend heeft de antwoorden op vragen van de kamerleden De Vries en Voûte-Droste over dit onderwerp nader toegelicht. Het btw-Comité van de Europese Unie bijvoorbeeld heeft zich op dit gebied nader bezonnen. Daarbij is software onder te verdelen in standaard- en specifieke software. Standaardsoftware is een massaproduct. Het gaat daarbij om software die vrij beschikbaar is voor het publiek en die zelfstandig te gebruiken valt om dezelfde toepassingen of functies uit te voeren. Ondermeer software voor thuiscomputers en spelletjespakketten vallen in deze categorie. De belastingheffing op specifieke software is ingewikkelder uitgewerkt. Bepalend is ondermeer of de koper ondernemer is.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable