Kok II investeert in Nederland Brainport

Met forse investeringen in de elektronische infrastructuur en het onderwijs wil het Kabinet Kok II van Nederland een 'Brainport' maken. Hiermee wil het kabinet zowel in economisch opzicht als wat betreft de kennisinfrastructuur Nederland voorbereiden op de digitale economie, zo blijkt uit het concept-regeerakkoord.

Ter versterking van de elektronische infrastructuur wordt de komende kabinetsperiode 6,2 miljard gulden uitgetrokken (inclusief rekeningrijden). Voor informatietechnologie en communicatietechnieken in het onderwijs trekt Kok II 670 miljoen gulden uit. Voor de exploitatielasten die hiermee gemoeid zijn, reserveert het kabinet structureel een bedrag, oplopend tot 250 miljoen gulden per jaar.
In de periode 2003-2010 wil het kabinet 1370 miljoen uittrekken voor Technocentra en onderzoek, 405 miljoen voor Internet/exchange-diensten en nog eens 330 miljoen voor ict in het onderwijs. Voor rekeningrijden is 965 miljoen gulden gereserveerd. Bij elkaar opgeteld vormen de investeringen in 'Kennis' tussen 2003 en 2010 ongeveer 10 procent van de totale investeringen.
Helemaal zeker van de gevolgen van de digitalisering voor de samenleving zijn de informateurs niet. "De invloed van de zich snel ontwikkelende informatie- en communicatietechnologie op de samenleving van de 21-ste eeuw zal enorm zijn. Toch is niet precies te voorspellen op welke terreinen en met welke toepassingen voor de nabije en verre toekomst rekening moet worden gehouden. Zeker is wel dat grote veranderingen gaande zijn in de (internationale) handel, de techniek en de omvang van informatie-uitwisseling en digitaal gegevensverkeer."
Hieruit trekken de informateurs de conclusie: "De elektronische snelweg biedt dus nieuwe problemen, maar vooral tal van kansen. Nederland zal aansluiting zoeken bij de vele ontwikkelingen en wil bij de verdere vormgeving nauw betrokken zijn. Het actieplan economische snelweg wordt verder vormgegeven, met inbegrip van het stimuleren van investeringen in de elektronische snelweg (vanuit budget van de Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking, Ices, red.)."
Het codewoord van het nieuwe kabinet hiervoor is Nederland Brainport. "Wat betreft de snelle ontwikkeling van de internationale handel via Internet moet Nederland in een vroeg stadium aansluiting vinden." Over de consequenties voor zaken als privacy, toegankelijkheid van Internet voor alle burgers en de invloed van de digitale revolutie op de samenleving wil Kok II eerst een maatschappelijke discussie op gang brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-20T00:00:00.000Z Redactie Computable