ICL zet werkloze hbo'ers in

ICL neemt elk jaar minimaal twintig werkloze hbo'ers zonder informatica-opleiding in dienst. De onderneming tracht zo het personeelstekort voor een deel op te vullen. Na een opleiding van drie maanden plaatst de leverancier van IT-systemen en -diensten deze mensen op de afdeling Business Applications.

"De personeelsnood is op deze afdeling het grootst", licht unit-directeur Peter van Praag, toe. "De onderneming haalt top-automatiseerders weg bij andere IT-bedrijven. Het is echter een stuk moeilijker om aan voldoende mensen te komen."
ICL Business Applications bestaat nu uit zo'n negentig werknemers, van wie dertig freelancers. Vorig jaar waren er vijftig medewerkers. In 1999 moeten er 150 tot tweehonderd mensen werken. De afdeling detacheert ondermeer Oracle-bouwers en voert zelf Oracle-projecten uit. Ook verkopen en implementeren de werknemers Oracle-applicaties, waaronder erp-pakketten (enterprise resource planning). De groei van het personeelsbestand moet uitsluitend via werving tot stand komen. Acquisities passen volgens Van Praag niet in de cultuur van ICL.
Juist Oracle-specialisten zijn echter moeilijk te vinden, zo meent Van Praag. Vorig jaar startte hij besprekingen met een klein opleidingsinstituut en een wervings- en selectiebureau. Deze bedrijven selecteren hbo'ers zonder automatiseringsachtergrond en leiden hen op. ICL heeft zich verplicht om jaarlijks minimaal twintig van die nieuwe automatiseerders aan te nemen. De onderneming betaalt de cursussen. Ze test de nieuwkomers voordat ze worden ingezet.
De hbo'ers treden voor twee jaar in dienst bij het opleidingsinstituut en krijgen van ICL een baangarantie. ICL koppelt de eerste maanden een ervaren kracht aan twee à drie trainees. De nieuwkomers worden niet gedetacheerd, maar werken aan projecten. Voor klanten maakt het volgens Van Praag niet uit of een ervaren kracht of een nieuwe, net opgeleide hbo'er aan het project werkt. "Klanten betalen voor het eindresultaat. Ze merken niet of er één of vier mensen aan de opdracht hebben gewerkt." ICL bekijkt elk jaar of het doorgaat met deze werkwijze. Het heeft in ieder geval de intentie volgend jaar opnieuw een groep hbo'ers af te nemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-30T00:00:00.000Z Redactie Computable