Erp-implementatie is veelal onrendabel

"Eerst organiseren, dan automatiseren." Maaikel Klein Klouwenberg en Bas van 't Eind van adviesorganisatie Turner geloven in dit oude principe. De directeuren beweren dat 70 procent van alle erp-implementaties niet rendabel zijn.

Turner, de voormalige Business Process Redesign Group, stelt de vraag of erp-pakketten waarde toevoegen aan de bedrijfsvoering. Uit de praktijk meent de adviesorganisatie te moeten constateren dat de automatiseringsproblemen wel worden opgelost, maar dat de bedrijfskundige discussie weinig of geen aandacht krijgt. "Daardoor ontstaat een hoger kostenniveau bij gelijkblijvende prestaties", aldus Klein Klouwenberg. De optimalisatie van logistieke processen, orderverwerking en planning blijft vaak onbenut.
Turner wil via een landelijk onderzoek zijn voorspellingen bewijzen en IT-gebruikers confronteren met de lage rentabiliteit van erp-investeringen. Klein Klouwenberg: "Bedrijven moeten toch een keer goed na gaan denken over hoe hun bedrijf in elkaar steekt." Turner verwacht dan ook dat na 2000 een hausse zal ontstaan in de bedrijfskundige adviespraktijk.
Van 't Eind en Klein Klouwenberg kijken kritisch naar de erp-industrie. Turner is gericht op het adviestraject dat vooraf gaat aan de erp-implementatie: procesontwerp en het inrichten van de bedrijfsvoering. Drijfveren voor het gebruiken van erp-software zijn verhoging van de beheersbaarheid en vergroting van de controle door concerndirecties. Klein Klouwenberg meent dat dit niet meteen betekent dat een multinational zijn informatievoorziening bedrijfsbreed op een nauwe manier moet integreren.
Neem de technische groothandel met 250 medewerkers en een buitenlandse moederorganisatie die een R/3-implementatie van SAP concernbreed wilde doorvoeren. Nadat Turner samen met de groothandel de orderadministratie en de logistiek opnieuw had ontworpen, bleek met enkele aanpassingen in de organisatie de informatievoorziening afdoende geregeld en konden tientallen procenten omzetgroei behaald worden. Het bedrijf werd vervolgens niet door zijn moeder gedwongen een langdurig traject met SAP in te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-15T00:00:00.000Z Redactie Computable