Kok II had meer mogen investeren in ICT

De investeringen die de nieuwe regering doet in ict zijn mager. Dit zegt PvdA-kamerlid Marjet van Zuijlen in een reactie op het ontwerp-regeerakkoord. "Het kabinet maakt met dit akkoord niet de grote omslag." Branche-organisatie Fenit is verbaasd dat het stuk niet rept over het 2000-probleem.

Ook Tweede-Kamerlid Hella Voûte (VVD) zegt dat Paars II forser had mogen investeren in ict. Ze merkt op dat het nieuwe kabinet wel meer geld uittrekt dan vier jaar geleden. Voûte pleitte onlangs voor flinke investeringen in ict door het nieuwe kabinet, waarbij het brandpunt moet liggen bij de elektronische handel. In ieder geval staat nu in het akkoord dat Nederland aansluiting moet vinden op de snelle ontwikkelingen op het gebied van elektronische handel. "De aanzet is er", concludeert Voûte. "Het hangt nu af van de verantwoordelijke bewindslieden welke maatregelen er komen."
Volgens Van Zuijlen kan de IT-branche het zichzelf aanrekenen dat de regering niet meer geld uittrekt: de sector stelt weinig echte projecten voor. Woordvoerder Machiel de Rooij van Fenit zegt dit ter harte te nemen. De branche-organisatie ziet in vergelijking met vier jaar geleden dat de verschillende ministeries meer initiatieven nemen op ict-gebied. "Wellicht komt het integrale ict-beleid dichterbij", aldus De Rooij. Fenit had meer aandacht voor de millennium-problematiek en de invoering van de euro verwacht. "Dat heeft toch een uitstralingseffect."
Voor ict in het onderwijs is in totaal één miljard gulden uitgetrokken. "Ik ben bang dat dit niet genoeg is", zegt Van Zuijlen. "Er is veel geld nodig voor het vervangen van computers, het onderhoud en de ontwikkeling van software." Ze vreest verder dat bij de invoering van ict in het onderwijs de nadruk teveel ligt op de hardware en software-ontwikkeling te weinig aandacht krijgt.
Dienstenbond CNV, die de informateurs middels een open brief heeft gewezen op de personeelstekorten in de IT-sector, vindt dat in het regeerakkoord weinig staat over de werkgelegenheidsproblemen in de branche. "Het kabinet houdt de banenmotor op gang, maar investeert niet in de kwaliteit van de werkgelegenheid", zegt bestuurder Bert Benthem. Dit kan volgens hem tot problemen leiden die nadelig zijn voor de economische groei.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-21T00:00:00.000Z Redactie Computable