Nederlandse variant van Internet-2

Drie ministeries en een aantal bedrijven hebben onder leiding van Surfnet een projectvoorstel ingediend voor een Nederlandse variant van Internet-2, het hoge-snelheids Internet.

Het project draagt de naam Giga Port en voorziet in de inrichting van een 'proeffabriek' voor een gigabit-netwerk met zeer snelle verbindingen met Internet-2, CA*net in Noord-Amerika en met researchnetwerken in Europa en Azië. Zo meldt vandaag Planet Multimedia.
Het voorstel is afkomstig van het ministerie van Economische Zaken en wordt ondersteund door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Verkeer en Waterstaat. Subsidie is aangevraagd bij het Fonds Economische Structuurversterking (Ices). Het net is in eerste instantie bedoeld voor onderwijs en wetenschap, maar bedrijven zouden er ook van moeten kunnen profiteren. Het plan, waarmee een bedrag van 250 miljoen gulden is gemoeid, voorziet in een backbone van zware verbindingen met een capaciteit van tientallen gigabytes voor Internet. IBM, KPN, Cisco en Lucent Technologies hebben geparticipeerd in het projectvoorstel. Dit betekent echter niet dat de realisering aan deze bedrijven zal zijn voorbehouden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.