Unisys zet Usoft in de etalage

Softwareleverancier Usoft staat op het punt om verkocht te worden. Eigenaar Unisys onderhandelt met Logica over dit voormalige Nederlandse Top Systems. "We zijn nog niet helemaal rond.

In deze fase kunnen we nog niets zeggen", aldus Wim de Gier, directeur Finance van systeemintegrator Logica. Volgens geruchten zijn er echter nog andere kandidaten.
Voormalig Usoft-directeur Marcel Smit stelt dat de onderhandelingen tussen Unisys en Logica spaak zijn gelopen en dat nu het Israëlische softwarebedrijf Advanced Technology (ATL) een principe-akkoord heeft gesloten met Unisys. Daarnaast zouden nog twee partijen geïnteresseerd zijn.
Knelpunt in de onderhandelingen, die rechtstreeks met Unisys in de VS plaatsvinden, lijkt de toekomst van de ontwikkelomgeving Usoft. Naar verluidt zou Logica alleen interesse hebben in het personeel. "Het is voor Unisys echter niet acceptabel dat de continuïteit van het product Usoft in gevaar komt", meldt Usoft via Europees marketingdirecteur Paul Mallens. Logica-directeur Wilfried De Meyere weigert commentaar. "Vanuit de VS houdt Unisys een radiostilte in acht", aldus een woordvoerder van Unisys Nederland.
De overnameprijs zou tussen de drie- en de zes miljoen gulden liggen. Naar verluidt verliezen de medewerkers bovendien het vertrouwen in de Usoft-organisatie. "Een aantal mensen van Usoft hebben bij mij gesolliciteerd met de mededeling dat Usoft leegloopt en dat het bedrijf te koop staat", zegt Feico Alkemade, directeur van Compuware in Nederland.
Onlangs sloot Usoft nog een fors contract af met een groot uitzendbureau. Dat gaat een informatiesysteem voor zijn 365 kantoren bouwen met Usoft. Daarnaast is versie 5 van de ontwikkelomgeving net de testfase ingegaan. Deze versie introduceert open standaard-technologieën als Corba en Com. Usoft is dus nog actief in de Benelux, nadat het vorig jaar zijn internationale activiteiten staakte door mismanagement. Mallens laat doorschemeren dat een doorbraak in de onderhandelingen tussen Unisys en Logica op korte termijn in het verschiet ligt.
De status van het principe-akkoord tussen Unisys en ATL blijft daarmee in het ongewisse. Volgens bronnen binnen Usoft hoeft de Raad van Bestuur van Unisys alleen zijn handtekening nog maar te zetten voor de overgang van zowel de technologie als de medewerkers. Smit, tegenwoordig directeur van Microstrategy in Nederland, wijst erop dat dit wel even kan duren. "Ik vind dat de Raad van Bestuur van Unisys laks en traag met dit soort zaken omgaat." Hij spreekt uit ervaring. Vorig jaar mei probeerde hij tevergeefs met een oud-medewerker Usoft over te nemen. Toen bedroeg de overnameprijs overigens nog zo'n vijftien- tot vijfentwintig miljoen gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.