AMD zou dochter Vantis kwijt willen

Chipfabrikant Advanced Micro Devices zou op het punt staan zijn dochteronderneming Vantis af te stoten. Het bedrijf stuurde op 9 december een verklaring aan zijn aandeelhouders ('consent solicitation statement') waarin het extra flexibiliteit vraagt voor de distributie van Vantis-aandelen.

Financiële analisten interpreteren dit als de voorhoede van een publieke beursgang.
Toestemming van de aandeelhouders neemt een hindernis weg voor een zogenoemde 'initial public offering', maar het verzoek van AMD "is niet bedoeld als signaal dat onze dochter de beurs op gaat of te koop is", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Indien de aandeelhouders ingaan op de nu geponeerde vraag, staat het AMD vrij aandelen en opties uit te geven aan directeuren en werknemers van Vantis. Daarnaast wordt het makkelijker voor AMD om de dochter op de beurs te zetten, te verkopen of te fuseren.
Vantis ontwikkelt programmeerbare chips (programmable logic devices, PLDs). Deze dochter verzelfstandigde enigszins in 1996. Dit was volgens de woordvoerder bedoeld om de autonomie en specialisatie te krijgen die nodig is om te succesvol te zijn in de PLD-markt. "Het hangt van veel factoren af of, wanneer en hoe we Vantis echt scheiden van AMD."
Analisten menen echter dat een volledige scheiding altijd al deel uitmaakte van de plannen. "De oorspronkelijke bedoeling was dat Vantis compleet zelfstandig zou opereren als een bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling", zegt Drew Peck van analistenfirma SG Cowen & Co in New York. "Dat betekent in wezen dat AMD bij de eerste de beste gelegenheid afstand zou doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.