Nederlandsche Bank hekelt 2000-aanpak

De Nederlandsche Bank (DNB) is ontevreden over de wijze waarop een aantal banken in Nederland het Millennium-probleem aanpakt. Zonder aanvullende maatregelen lopen enkele niet nader genoemde banken het risico in problemen te komen.

De centrale bank houdt de voorbereidingen scherp in de gaten. DNB-onderdirecteur drs A.L. Touw waarschuwde het bankwezen gisteren in een toespraak tijdens de Nationale Millennium Conventie in de RAI.
Hoewel nagenoeg alle banken het probleem serieus nemen, zijn enkele instellingen volgens de DNB nog onvoldoende uit de startblokken gekomen. De centrale bank heeft in haar rol van toezichthouder op de Nederlandse banken inmiddels een hartig woordje met deze groep achterblijvers gesproken. Daarbij zijn afspraken gemaakt om de bestaande knelpunten te verhelpen. De DNB blijft deze groep nauwlettend in de gaten houden. Deze maand wordt nog een nieuw onderzoek gestart naar de voortgang en de kwaliteit van de aanpak van de 2000-problematiek.
Over de gehele linie is de aandacht voor de zogenoemde 'embedded systems' nog te beperkt. Drs Touw: "Juist ook voor de banken is het nalopen hiervan belangrijk. Zaken als de beveiliging van panden en kluizen en de temperatuurregeling van computerruimten zijn van dergelijke systemen afhankelijk." Daarnaast schort het nog aan de inventarisatie van de Millenniumproblemen bij kredietklanten. Deze staat bij veel instellingen nog in de beginfase. Ook al is een bank zelf Millenniumbestendig dan betekent dit niet dat de overgang naar de volgende eeuw gegarandeerd soepel zal verlopen. Touw: "Als belangrijke debiteuren er niet in slagen tijdig voorbereidingen te treffen kan dit het bankbedrijf in gevaar brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.