'ICT-industrie draagt onvoldoende bij aan welvaart'

Euro

Nieuw onderzoek zou uitwijzen dat de ict-industrie niet genoeg bijdraagt aan de welvaart in Nederland. Minder dan de helft van de ict-bedrijven heeft namelijk een winst hoger dan 10 procent van het totale ingezette kapitaal.

De ict-industrie draagt onvoldoende bij aan welvaart. Dat zou blijken uit onderzoek van AME Research in het kwartaalmagazine High Tech Analysis. De 130 in Nederland onderzochte ondernemingen, met een gezamenlijke omzet van 619 miljard euro en 2,3 miljoen werknemers, gebruikten in 2006 voor 16,4 miljard euro welvaart. Hun omzet in Nederland was 38 miljard euro. Van deze ondernemingen leveren 57 wel een bijdrage aan de macro-economie.

Microsoft, Nokia, SAP en Google droegen het meeste bij. Van de Nederlandse ondernemingen scoren ASML, TomTom en Ernst & Young het hoogst. Ook Sogeti Nederland, Centric, LogicaCMG Nederland, Trust en Brunel zitten in de top twintig ondernemingen naar creatie van welvaart. Tientallen Nederlandse ict-ondernemingen moeten hun financieel presteren verbeteren, aldus de onderzoekers.

Jaarrekeningen

Het jaarlijkse onderzoek is gebaseerd op door de externe accountant geautoriseerde jaarrekeningen tot en met 2006. Deze zijn opgenomen in een online benchmark. De ondernemingen worden ingedeeld in zes categorieën, van nul tot en met vijf sterren. Deze sterren worden gegeven voor financiële kracht, macro-economisch toegevoegde waarde, informatieproductiviteit, rendement voor aandeelhouders en omzet/personeelsgroei.

Ondernemingen met vijf sterren presteren maximaal en kunnen concurreren met de wereldmarkt. De financiële prestaties van alle ondernemingen worden gerelateerd aan een voor iedere onderneming gelijke externe norm, het globale niveau van de kapitaalkosten.

Bedrijfswinst

Norm is dat een onderneming pas aan macro-economische welvaart bijdraagt wanneer de bedrijfswinst hoger is dan 10 procent van het totale ingezette kapitaal. Daaraan voldoen 57 van de onderzochte 130 ondernemingen. Van deze ondernemingen voeren 37 ondernemingen vijf sterren, die vergelijkbaar zijn met de drie Michelin-sterren voor restaurants. Tien ondernemingen verwierven geen sterren.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In eerste instantie was mijn reactie "Wat een eendimensionale benadering van welvaart". De eigenlijke titel van AME is "Financieel presteren van ICT ondernemingen verbetert gestaag" en die vlag dekt beter de lading.

Is overigens onderzoek bekend wat ICT echt aan de welvaart (zowel materieel als immaterieel) bijdraagt?

Ook ik was verbaast over zoveel kennelijke onzin. Hoe is het mogelijk dat een gerenommeerd onderzoeksbureau hiermee wegkomt? Op basis van de samenvatting op de site van AME Research lijkt er echter weinig mis met het onderzoek maar des te meer met de berichtgeving hierover op deze plaats. Het begrip welvaart is hier volkomen misplaatst. Het financieel presteren van ondernemening heeft niets te maken met welvaart. Het zijn gewoon andere zaken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-27T11:30:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.