Bloor voorspelt eind relationele database

Technologie voor relationele databases is inadequaat voor Internet-toepassingen. Dit zegt analist Robin Bloor van Bloor Research. Deze databasetechnologie is volgens hem niet ontworpen voor het gelijktijdig afhandelen van honderdduizenden transacties, terwijl dat voor interactieve websites moet kunnen.

'In-memory'-databases gaan het daarom maken, zo voorspelt Bloor.
Je hebt een product nodig dat transacties gelijktijdig kan uitvoeren en opslaan. "Oracle en IBM zullen daar op basis van hun huidige technologie niet in slagen." Bloor noemt Times Ten een voorbeeld van een geheugendatabase die welrealtime werkt.
"Relationele databases krijgen een marginale rol, net als de ooit populaire Codasyl-database nu heeft. De markt van geheugendatabases groeit toe naar een omvang van miljarden dollars. Over vijf jaar zullen er zelfs geen harde schijven meer zijn. Dit betekent niet per definitie het einde van IBM en Oracle, maar ze zullen wel iets anders moeten bedenken", stelt Bloor.
Verder zullen de opmars van Linux en het verhuren in plaats van verkopen van software ook grote impact hebben op de IT-industrie. Bloor noemt het opkomen van asp's (application service provider) een logische stap in de ontwikkeling van de IT-branche. Bij een asp neemt een gebruiker geen licentie, maar koopt hij het recht om software te gebruiken. Implementatie en onderhoud blijven geheel in handen van de asp, in wiens rekencentra de software draait.
Bloor vindt erp-installaties in de bovenkant van de markt voorlopig niet geschikt voor asp. Bij middelgrote bedrijfsapplicaties, voor firma's met drie- tot vierhonderd werknemers, is asp al een levensvatbaar scenario.
De analist verwacht dat de softwareleveranciers zelf het voortouw zullen nemen in het starten van applicatiediensten. "Maar dat zullen ze in allianties met dienstverleners doen. IBM heeft bijvoorbeeld veel ervaring in het opzetten van rekencentra en zal zich ontwikkelen tot asp." Windows NT zal weinig kansen benutten in de asp-rekencentra. "Als asp streef je naar de laagste kosten per transactie. Dan kom je al snel terecht bij mainframes; AS/400 en vooral Unix-systemen, niet bij Windows NT, dat voldoet niet aan de hoge beschikbaarheidseisen van deze markt", aldus Bloor.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.