Psdi-dochter speelt in op Internet en asp

De markt van onderhoudssoftware (enterprise asset management, eam) verandert ingrijpend door de opkomst van Internet en asp's (application service provider). Psdi-topman Chip Drapeau heeft een dochter opgericht om daarop te anticiperen.

Psdi ontwikkelt software die het onderhouds- en reparatieproces in fabrieken en bedrijven ondersteunt. In deze markt gaat naar verwachting in 2002 ruim vier miljard gulden om. Eam-ontwikkelaars als Indus International, Datastream, IFS en Psdi concurreren niet alleen onderling, maar ook met erp-leverancier SAP, die ook dergelijke software maakt.
Volgens Drapeau richten de andere erp-leveranciers hun ontwikkelactiviteiten meer op zaken als crm (customer relationship management) en scm (supply chain management). Voor niches als eam zoeken ze samenwerking met specialisten als Psdi. Drapeau ziet als trends een verdere integratie van eam met bestaande erp-pakketten.
Psdi heeft inmiddels zijn softwareweb-enabled gemaakt. Drapeau ziet in de komende twaalf tot achttien maanden het definitieve eind van de client/server-architectuur komen. Internet-architectuur maakt volgens hem twee ontwikkelingen mogelijk die veel invloed hebben op de eam-markt. Omdat die architectuurmessage-based is, zijn interfaces snel en gemakkelijk te schrijven. Dat vereenvoudigt de communicatie tussen de verschillende applicaties. Bovendien is de communicatie tussen bedrijven simpeler geworden. Drapeau: "Dat heeft bij Psdi geleid tot twee nieuwe initiatieven."
Het eerste is de oprichting van dochter MRO.com die de mogelijkheid biedt om via Internet mro-materialen (maintenance, repair, operating) en -diensten te kopen. Dat kan via het portaal mroMarketplace met catalogi van leveranciers. De bijbehorende inkoopsoftware heeft een koppeling met zowel de Psdi-software Maximo als de belangrijkste erp-pakketten.
Het tweede initiatief is het opzetten van een asp-dienst. Binnenkort is het mogelijk om via het web Maximo te gebruiken. Kleinere ondernemingen voor wie de aanschaf van de software niet lonend is, kunnen er hun onderhoudswerk toch mee ondersteunen. Ook kunnen ze via MRO.com hun inkoop regelen. Een woordvoerster van de Nederlandse Psdi-vestiging kon niet zeggen of het asp-initiatief ook in Nederland navolging vindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-27T00:00:00.000Z Redactie Computable